Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:659171
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.02.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Used
Extract

Nauda ir viss, kas pilda naudas funkcijas: apgrozības līdzeklis, vērtību salīdzināšanas mēra un uzskaites līdzekļa funkcijas, kā arī bagātību uzkrāšanas līdzekļa funkcijas. Mūsdienu ekonomikas teorija uzskata, ka par naudu var izmantot jebkuru lietu, ko sabiedrība pieņem par ekvivalentu preču apmaiņā.
Mūsdienās galvenie naudas veidi ir monētas, papīra nauda un banku nauda. Papīra naudu un monētas emitē valsts centrālā banka. Banku nauda ir čeki, ko tās izlaiž uz noguldījuma pamata. Čeks ir norādījums to izrakstīšanai bankai izmaksāt čeka uzrādītājam.
Nauda var būt pilnvērtīga un nepilnvērtīga. Pilnvērtīga ir tāda, kuras pašās vērtība ir vienāda ar tās naudas vērtību, piemēram, zelts un sudrabs. Savukārt, nepilnvērtīgas naudas pašas vērtība parasti ir mazāka par tās nominālu naudas vērtību. Šo naudas veidu nosaka valsts.1
Atbildot uz jautājumu, kāpēc pārgāja uz papīra naudas izmantošanu, tad var minēt dažādus iemeslus, kuriem galvenokārt ir praktiska nozīme. Jau senajā Ķīnā cilvēkiem pērkot kādu dārgu mantu, nācās atstiept smagu maisu ar monētām, turklāt neērtības sagādāja šo naudu glabāt un saskaitīt. Ķīna vēsturiski tiek uzskatīta kā pirmā papīra naudas izmantotāja.
Pastāvot zelta un sudraba monētām, vēlāk tika noskaidrots, ka ražošanas izmaksas zelta un sudraba iegūšanai, to tālākai kalšanai monētās raksturo kā neražīgas ražošanas izmaksas. Resursu daudzumu, kas tiek izlietots preču (cēlmetālu) naudas iegūšanai, pārejot apgrozībā uz papīra naudu, ir iespējams izlietot ievērojami lietderīgāk no sabiedrības vajadzību apmierināšanas viedokļa.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register