Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:191367
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.09.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Par to, kā labāk definēt naudu, finansisti un darījumu pasaules ļaudis domājuši jau kopš seniem laikiem, taču faktiski tā arī nepastāv vispārēja vienošanās, kas īsti būtu jāuzskata par naudu. Nauda ir viss tas, kas pilda apgrozības līdzekļa, vērtības mēra un uzkrāšanas līdzekļa funkcijas. Tirgus var sekmīgi funkcionēt tikai tad, ja vienlaikus ar resursu un preču kustību notiek arī naudas kustība.
Nauda kā apgrozības līdzeklis. Šo funkciju nauda pilda vienmēr, kad notiek samaksa par saņemtajām precēm un pakalpojumiem. Nauda ir līdzeklis, kas padara maiņu daudz ērtāku, vienkāršāku un izdevīgāku. Tā aizstāj neefektīvo bartera tirdzniecību, kad notiek vienas preces vai pakalpojumu maiņa pret citu preci vai pakalpojumu.
Nauda kā vērtības mērs. Šo funkciju nauda pilda, salīdzinot un samērojot pēc kvalitātes dažādas preces un pakalpojumus. Naudu kā vērtības mēru iespējams lietot tāpēc, ka visās valstīs pieņemts savs vērtības mērs.
Tas dod iespēju daudzveidīgo preču un pakalpojumu vērtību izteikt cenās. Pateicoties vērtības mēra funkcijai, nauda kalpo kā uzskaites līdzeklis. Naudā tiek aprēķinātas firmas, uzņēmuma ražošanas izmaksas, ienākumi, peļņa, kā arī tiek noteikti makrolīmeņa rādītāji, tādi kā iekšzemes kopprodukts, nacionālais ienākums u.c. Nauda kā vērtības mērs dod iespēju viegli salīdzināt dažādu preču vērtību, noteikt ražošanas izdevīgumu un pieņemt atbilstošus ekonomiskās darbības lēmumus.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1125458
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register