Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:176412
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.11.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Nodokļi-valsts izstrādāti un ar likumu apstiprināti, obligātie fiz.un jur.personu maksājumi valsts vai pašvalldību budžetos.
Nod.f.:fiskalā (budžetu ieņēmumu nodrošināšanai) un ekono-miskā jeb regulējošā (ienākumu sadales grozīšanai; Im un Ex ietekmēšanai; iekš.tirgus aizsardzībai; ekonomisko aktivitāšu stimulēšanai un ierobežošanai).
Nod.politika-orientēta uz pateriņu vai uz uzkrājumiem.
Nod.elementi:maksātājs(fiz.vai jur.p.);bāze jeb subjekts (ienā-kums; īpašums; izdevumi jeb pateriņš – tieš.un netieš.); lik-me(absolutā summa; procentuālā-proporc.,progresīvā, regresī-vā);atvieglojumi; samaksas termiņš;sankcijas (telefons; soda nauda;licences atņemšana;mantas kanfiskācija;parādu cietums).
Nod.politikas mērķi-ekonomiska efektivitāte (naudas daudz. sabalansēšana); vienkarša administrēšana (lai nebūtu ļoti daudz administrētāju); elastīgums; objektivitāte; politiskā atbildība (kas atbildīgs par nod.politiku).
Nod.pol.ietekm.faktori-ekonomiskie (prasa lai nod.būtu ); soc (otrādi); administratīvie (administr.skaits: vai pietiek nod.kont-roles inspektorus); politiskie; starptautiskie (ja prasa WTO, EU).
Nod.principi (atklāja A.Smits)- obility to pay (maksātspējas pr.)- nod.alodzes sadalīšana starp maksātājiem; slodze jāsadala pēc maksātsp.-caur progr.nod.likmi; benefits received (sabied-risko preču izmantošanas princips- nod.varētu būt sadalīti atbil-stoši patērētam sab.preču apjomam); ienākumu pārdales princ.-viena sab-bas daļā gūst labumu no citas sab-bas daļas, tas ir attaisnojis valstī, kur sab-ba ir ļoti noslāņojusies (Gini koef.)
Tax paradise-valsts, kurā īpaši zemas nod.likmes (lai pie-saist.inv.)m varbūt arī kāda norobežota zna;
Izv.no dub.aplikšanas: rezidentūras pr.-valdība pieņem lēmu-mu ar nod.aplikt tikai rezidentus, viņi maksā arī par ārzemes ie-nākumiem; ienākumu izcelsmes pr.-ienākumi ir aplikti tur, kur viņi rodas; daudzpusējie starpvalstu līgumi-valstis apvienojas sadraudzības blokos; divpusējie satarpvalstu līgumi-nod.kon-vencija par izv.no dubult.aplikšanas, tā risina jautājumus: novers dub.aplikšanu, nod.nemaksāšanu; risina jautājumu par nod.iekasēšanas tiesību sadali. Konv.attiecas tikai uz tieš.nod. nod.kredīti-valsts palīdz vienpusējā kārtā uzņj.; Ex atbrīvošana no nod.-neatbrīvo deficītu. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1127680
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register