Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:275283
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.04.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

„Spožākais darbs pēdējo gadu latviešu prozā. Nora Ikstena ir sasniegusi gluži vai klasisku samēru starp aizraujošu vēstījumu un zemes un debess dzīļainu izjūtu, starp latvisko un lirisko tradīciju un mūsdienu domas skrējieniem, klupieniem, lidojumiem.”
(Jānis Rokpelnis.)
Nora Ikstena ir viena spilgtākajām jaunākās paaudzes prozaiķēm. Savos darbos Ikstena ikdienišķu cilvēku izjūtas un notikumus spēj padarīt neaizmirstamus, liekot ikvienam domāt par to, ko nozīmē patiesa mīlestība un brīvība, cik ir vērta dzīvība un nāve. Rakstniece it kā pie rokas paņem lasītājus un nesteidzīgi ieved savā izjūtu pasaulē, kas patiesībā ir mūsu pašu izjūtas, ko esam ļāvuši viņai iepazīt.
“Esmu tikusies ar lasītājiem dažādās auditorijās, labprāt uzklausot, ko viņi par mani domā, jo šie izteikumi rakstnieku norūda,” saka N. Ikstena. Viņa atzīst, ka nekad nav bijis vienalga, kāda ir apkārtējo cilvēku dzīves realitāte, ko viņa pārveidojusi savos darbos. Tā vienmēr vairāk vai mazāk ir skārusi autori personīgi. Rakstniecei piemīt spēja cieši “saaugt” ar grāmatas varoņiem.
Noras Ikstenas romāna „Dzīves svinēšana” lasīšana vispirms ir estētisks pārdzīvojums. Nosaukums „Dzīves svinēšana” liktu gaidīt dzīves apliecinošu dzīves attēlojumu- lai arī varbūt minorā- bet romāna noskaņa ir nopietna, smeldzīga- dīvaini nereāla un skaisti vieda.
„Tipisks Ikstenas darbs, visviens, stāsts vai romāns – tas ir stāsts, kurā tiek stāstīti citi stāsti un sapņoti sapņi, un no šiem sapņiem, ja kāds uzņemtos sastādīt to katalogu, veidotos fantastiska pasaule, kas pārpilna ar mistēriskos ceļojumos savāktu neiespējamu domu mežģīņu kolekcijām. Izstāstītu sapni viņa identificē ar stāstu stāstīšanu kā tādu, jo sapņa un stāsta pamatā ir viena un tā pati īsti nedefinējama substance. Taču savā būtībā stāstu stāstīšana – visviens, vai tie ir sapņi, vai kas cits – ir maģiska padarīšana, kas vistiešākajā veidā saistīta gan ar tāliem aizlaikiem, kad literatūras mūsdienu izpratnē vēl nemaz nebija, gan ar aizapziņas sfērām, kurās līdzenās teksta rindiņas pārvēršas pavisam neskaidrās sajūtās un apjausmās. Un stāsts par sapni vēl ir saglabājis šo saikni ar arhaisko maģiju, jo, galu galā, vēl neviens tā arī nav izskaidrojis, kas ir sapnis un kas – stāsts par sapni.”
(Guntis Berelis.)

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1142480
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register