Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:858719
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.03.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Pārtikas piedevu saraksts    4
1.  Krāsvielas    5
2.  Konservanti    8
3.  Antioksidanti    10
4.  Saldinātāji    13
5.  Emulgatori    15
6.  Biezinātāji    18
  Nobeigums    22
  Izmantotā literatūra    23
Extract

IEVADS

Līdz ar pārtikas tehnoloģiju attīstību, produktu klāsts ir kļuvis daudz plašāks un cilvēkiem ir lielākas izvēles iespējas. Šobrīd veikalā plauktos vērojama produktu dažādība - gan bālgans, gan koši rozā jogurts, kalorijām bagāta un liesa majonēze, vienkārši cepums un cepums ar banānu garšu. Katram no tiem ir sava īpaša garša, krāsa un burta E, un skaitļu kombinācija. Ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda “edible” nozīmē “ēdams”. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras pievieno tehnoloģiskos nolūkos, lai ietekmētu produkta īpašības – krāsu, konsistenci, garšu vai arī novērstu pārtikas produkta bojāšanos. Pārtikas piedevai piešķirtais burts E un numurs norāda, ka tā ir apstiprināta kā droša, veselībai, nekaitīga un to lieto pārtikas produktu ražošanā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tās vairākkārt ir izvērtējuši zinātnieki, un gadu no gada pārtikas piedevu saraksts tiek atjaunots.
Speciālisti gan atzīst, - lai arī pārtikas piedevas tādos daudzumos, kādos ir atļauts pievienot produktiem, nav uzskatāmas par veselībai kaitīgām, tomēr, izvēloties produktus ar pārtikas piedevu savam ikdienas uzturam, būtu ieteicams aplūkot un izlasīt tā etiķeti ar informāciju par produkta sastāvu. Tad pārdomāt izlasīto informāciju un izlemt, vai šis produkts atbilst veselības stāvoklim un ir iekļaujams ēdienkartē – īpaši, ja tas paredzēts uzturam, ko lieto mazi bērni, grūtnieces vai cilvēki ar hroniskām gremošanas sistēmas, aknu un nieru slimībām. Parasti vairāk pārtikas piedevu ir produktos, kurus visbiežāk lietojam uzturā samērā reti, svētkos, piemēram – čipsos, saldinātajos dzērienos, tortēs ar sudraba lodītēm vai krāsainām želejām. Ar šo produktu lietošanu ikdienā nevajadzētu aizrauties. Tāpēc labāk izvairīties no produktiem, kuru sastāvā ir daudz krāsvielu un, kuriem ir garš E vielu saraksts.
Pārtikas piedeva ir viela, ko neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikas produktam apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas laikā. Līdz ar to attiecīga viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu.
Latvijā pārtikas piedevu lietošanas kārtību (atļautās piedevas, to pieļaujamo daudzumu produktos ) reglamentē Ministru kabineta noteikumi.
Ir izstrādāta starptautiska pārtikas piedevu sistēma, lai tās varētu vieglāk identificēt un uzrādīt produktu iesaiņojuma marķējumā. Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts noteikts E numurs. Lai patērētājs zinātu konkrētas piedevas lietošanas mērķi, marķējumā uzrāda piedevas numuru kopā ar tās funkciju produktā.
Galvenokārt pārtikas piedevas lieto lai:
• saglabātu pārtikas produktu uzturvērtību;
• paaugstinātu pārtikas produktu saglabājamību un uzlabotu to organoleptiskās īpašības;
• sekmētu pārtikas produktu ražošanu, apstrādi, iesaiņošanu, transportēšanu, uzglabāšanu;
• nodrošinātu nepieciešamo ķīmisko sastāvu produktiem, kurus ražo īpašām patērētāju grupām ( slimniekiem, bērniem u.c. ).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register