Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:774570
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.05.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Pašu kapitāls
Ar uzņēmuma pašu kapitālu grāmatvedības uzskaitē saprot starpību starp uzņēmumam uz īpašuma tiesību pamata piederošajiem aktīviem jeb līdzekļu (resursu) summu un parādsaistībām, t.i., ilgter­miņa un īstermiņa kredītparādu summu.


Pārveidojot grāmatvedības bāzes modeļa formulu, iepriekš teikto var paust citādi:
aktīvi - aizņemtais kapitāls (parādsaistības) = pašu kapitāls
Pašu kapitāls ir sarežģīts lielums, kas bez pamatkapitāla (statūtu kapitāla) ietver vēl vairākus citus avotus. Kā redzams no iepriekš dotās shēmas, pašu kapitāls sadalīts četrās grupās, kurām uzskaites praksē ir savas īpatnības.
Pamatkapitāls (statūtu kapitāls)
Nodibinot sabiedrību, pamatkapitālu veido dibinātāji, ieguldot savu personisko īpašumu, kas pēc reģistrācijas kļūst par sabiedrības īpašumu. Pamatkapitāla lielumu un ieguldījumu veidu nosaka dibinā­šanas dokumentos - dibināšanas līgumā un statūtos, kas tiek izstrādāti saskaņā ar Latvijas likumdošanu. Pie likumā izvirzītajām pamat­prasībām pieder dibināmās SIA pamatkapitāla lielums (minimālais apmērs - 2000 latu), ieguldījumu veids - samaksa naudā, mantisks ieguldījums (pamatlīdzekļi, preces vai citas materiālās vērtības), nema­teriālo vērtību ieguldījums intelektuālā īpašuma un dažādu tiesību veidā.
Mantiskā ieguldījuma un nemateriālo ieguldījumu novērtējumam naudā ir savas īpatnības. Tos novērtē vai nu Komercreģistra eksperts, kas sniedz rakstisku atzinumu, vai arī paši sabiedrības dibinātāji. Dibinātājiem ir tiesības novērtēt nemonetāros ieguldījumus ar nosacī­jumu, ka to kopvērtība nepārsniedz 4000 latu un šādi ieguldījumi kopā veido mazāk nekā pusi no dibināmās sabiedrības pieteiktā pamatka­pitāla.
Pēc dibināšanas dokumentu reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā viss īpašums, kas pieteikts un faktiski nodots sabiedrībai, kļūst par izveidotās juridiskās personas īpašumu, bet dibinātāji no Komercli-kuma viedokļa iegūst dalībnieku statusu.
Pamatkapitālu reģistrē atsevišķā grāmatvedības kontā «Pamat­kapitāls», bet bilancē atspoguļo pasīvā patstāvīgā postenī.
Pamatkapitāla finansēšanas ieraksti grāmatvedībā (iegrāma-tojumi) tiek izdarīti, pamatojoties uz dokumentiem, kas apstiprina īpašuma pāriešanu no vienas personas citas personas lietošanā.
Piemēram, naudas iemaksu apstiprina bankas dokumentu izraksts, pamatkapitālā ieguldīto automašīnu - pieņemšanas-nodo-šanas akts, pārreģistrējot to Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) uz jaunā īpašnieka vārda. Pamatkapitālā ieguldītais nekustamais īpašums jāpārreģistrē uz jaunā īpašnieka vārda Zemesgrāmatā.
Cita kustamā īpašuma vai preču un materiālo vērtību nodošanu noformē ar pieņemšanas-nodošanas aktu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register