Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:600108
 
Author:
Evaluation:
Published: 01.11.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Personība ir cilvēks, kas stājies noteiktās sociālajās attiecībās, apzinās šīs attiecības un kā aktīvas darbības subjekts spēj pārveidot pasauli un atbildēt par pārveidošanas rezultātiem.
Viena no personības definēšanas tendencēm ir saistīta ar apstākļu nozīmi, kādos cilvēks kļūst par personību. Te izvirzās problēma: vai par personību var saukt “maugļus” – cilvēkus, kuri izauguši dzīvnieku vidē, kā arī subjektīvu vai objektīvu apstākļu dēļ degradējušos cilvēkus, izvirzās jautājums par cilvēkiem, kuri nespēj veikt garīgas darbības (oligofrēni). Tiek meklēti kritēriji, lai definētu personību, visbiežāk minot: intelektu, patstāvību, pašregulācijas spēju, laikmetam atbilstošu kompetenci u.c.
Jēdziens “cilvēks” pēc satura ir plašāks par jēdzienu “personība”, jo ietver kā bioloģisko, tā arī cilvēka sociālo būtību. Cilvēku kā bioloģisku būtni un noteiktas bioloģiskas sugas pārstāvi (Homo sapiens), līdzīgi citiem dzīvajiem organismiem, saucam par indivīdu, turpretī individualitāte parādās divu veidu dimensijās – kā patība, kā savdabība (atšķirībā no citiem), kā subjekta iekšējā vienotība un neatkārtojamība citu subjektu vidū.
Šobrīd par svarīgāko tiek uzskatīta personības veidošanās, uzsverot, cik ļoti nepieciešams ievērot gan individuālās īpatnības, gan optimizēt spilgtu un savdabīgu individualitāšu attīstības apstākļus. Pēdējais iespējams audzināšanas procesā, kurā cilvēks tiek uzskatīts par sabiedriskās attīstības subjektu, dzīvesdarbības, kultūras, radošā un ražošanas procesa subjektu.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1122697
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register