Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:213153
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Pirmo pilnīgi izstrādāto politisko teoriju radīja Platons, kurš savos darbos ļoti ietekmējās no sava skolotāja Sokrāta. No Platona arī visvairāk var uzzināt par Sokrātu. Platons ir sarakstījis daudzus dialogus, kuros galvenais tēls (gudrs filozofs) ir Sokrāts (vēl joprojām nav skaidrs, cik lielā mērā Sokrāts šajos darbos ir izdomāts). No Sokrāta ir ietekmējušies arī citi tā laika filozofi, kas arī rada lielāko ar šo filozofu saistīto problēmu, jo dažādu autoritāšu uzskati par viņu atšķiras fundamentāli svarīgos jautājumos. Problēmu izraisa tas, ka pats filozofs nekad nav savas idejas pierakstījis un tās ir saglabājušās tikai viņa „aprakstos”. Sokrāta galvenais mērķis bija patiesības izzināšana.
Sokrāta uzdotie jautājumi pārsvarā bija ētiska rakstura – kā cilvēkam būtu jādzīvo. Sokrāts mēdza uzsvērt, ka ir gudrāks par citiem tikai tāpēc, ka viņš zina, ka nekā nezina (uzsver patiesības meklējuma svarīgumu).
Sokrāts bija pārliecināts, ka ļaunums ir saistāms ar neziņu – ja cilvēks zina, kas ir labais, viņš rīkosies saskaņā ar to.
Par elenchos pārbaudi nosauca Sokrāta ieviesto metodi. Viņš bija pārliecināts, ka pastāv atšķirība starp viedokli un zināšanām – tādēļ svarīgākais ir jautāšana, pareizo jautājumu uzdošana, negaidot, ka nešaubī9gi tiks atrasta pareizā atbilde. Šī metode ir nozīmīga ar to, ka liek uzdot arvien vairāk jautājumu (pareiza domāšana nozīmīgāka par pareiziem secinājumiem). …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register