svarīgi ievērot trīs prasības: 1) dažādību, 2) uztura sastāvdaļu līdzsvarotas attiecības, 3) mērenību.
olbaltumvielas: tauki: ogļhidrāti 1:1:4-5. Ja šo attiecību neievēro, tad var rasties dažādas nelabvēlīgas novirzes organismā. Piemēram, ogļhidrātu pārmērības gadījumā, ja olbaltumvielu un tauku daudzums ir tuvs organisma vajadzībām, paaugstinās uztura enerģētiskā vērtība un ogļhidrāti pāriet taukos – šāds uzturs ir aptaukošanās cēlonis. Ja pastāvīgi pārēdas, uzņemot rafinētus, viegli izmantojamus ogļhidrātus (cukuru, konditorejas izstrādājumus, baltmaizi, makaronus, mannu), tad tam var būt nozīme aterosklerozes, cukura diabēta, zobu kariesa un citu slimību attīstībā. Ekonomiski attīstītajās zemēs ir pāraudzis rafinēto ogļhidrātu patēriņš, it sevišķi tas attiecas uz cukuru saturošiem produktiem.