Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:317126
 
Evaluation:
Published: 14.01.2014.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Extract

Princips, kuru atspoguļojis autors, ir reālistisks – atteikšanas no metaforām, materiāla precizitāte vārdu lietojumā, pārsvarā tiek lietoti vienkārši teikumi, kas piešķir darbam lakoniskumu un kodolīgumu. Tomēr, kā jau iepriekš minēts, romānā ir saskatāmas vairākas romantisma stila iezīmes. Autoram atsakoties no metaforām, viņš pilnībā nav atteicies no vārdiem un izteicieniem, kuriem ir pārnesta nozīme, tur, kur ir nepieciešamība, viņš izmanto tropus.
„[..] Pilns mēness apgaismoja mana nākamā mitekļa doņu jumtu un baltās sienas; sētā, apvērstā ar šūnakmens mūra žogu, atradās otra sašķiebusies būda, vēl mazāka un vecāka par pirmo. Aiz tās gandrīz no pašas sienas sākās jūras kraujais krasts, un lejā, nemitīgi šalkdami, sitās tumšzilie viļņi. Mēness rāmi raudzījās nemierīgajā, bet viņa varai padevīgajā stihijā [..].”
Romāns, gan no romantisma, gan reālisma skatupunkta, ir shematisks un konvencionāls. Vēl jo vairāk, var teikt, ka romantisms un reālisms ir ne tikai divi literatūras virzieni, bet mūžīga iespēja attēlot cilvēku un pasauli. Mihails Ļermontovs ir apvienojis šos abus virzienus vienā darbā un radījis filozofiski psiholoģisku darbu, pievienodams tam sociālo problemātiku. Viņš romānā pierāda to, ka reālisms nav radies kā pretstats vai noliegums romantismam, bet gluži pretēji – tas saglabā un attīsta savas priekšrocības. Divu mākslas stilu apvienojums ļauj autoram „dzīvot mūžīgi”, liekot katrai jaunai lasītāju paaudzei nevis vienkārši apspriest un diskutēt par darbu, bet cerēt uz jauniem atklājumiem gan mākslinieciskajā pasaulē, gan pašos cilvēkos.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register