Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:332816
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.07.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Romantisma vispārīgās iezīmes. 18.beigas un 19.gs.sākums Eiropas kultūrā un arī literatūrā tiek dēvēts par romantisma laikmetu, un to var uztvert par sava veida protestu pret apgaismības laikmeta kultivēto intelektuālismu, prāta visspēcības pacelšanu uz pjedestāla un klasicisma estētikas ierobežojošo, sastingušo, kanonizēto raksturu. Pret feodālo aristokrātiju vērstās buržuāziskās revolūcijas nebija atrisinājušas laikmeta sociālās pretrunas, kā rezultātā aktivizējās jaunā paaudze, lai protestējošā formā meklētu esošajai situācijai savdabīgu risinājumu.
Romantisma strāvojumam nebija noteiktu programatisku dokumentu, kas ļautu formulēt šīs kustības mērķus un ceļus, kas ejami to sasniegšanai, tādēļ dažādos laika periodos un dažādās valstīs tas manifestējās atšķirīgās formās. Tomēr vairākas kopīgas iezīmes ļauj ieskicēt romantismam raksturīgos vaibstus. Vispirmām kārtām pēc romantisma filozofiskā teorētiķa F.Šellija domām tā ir cilvēka gara atbrīvošana, padarot to par neatkārtojamu individualitāti, kas apzinās savu pašvērtību, unikalitāti un spēju aptvert pasaules būtību. Romantiķi uzskatīja, ka cilvēka dvēsele pēc savas būtības ir neizsmeļams mikrokosms, ko caurauž dievišķais gars, un nonāca pie secinājuma, ka Universa lielo noslēpumu ikviens var meklēt un atrast pats sevī. Spilgts piemērs tam ir Bēthovens, kura mūzika izteica viņa paša jūtas un ilgas (pretstats - baroka dižie mūziķi - Bahs, Hendelis, kuri savus darbus komponēja Dievam par godu un bieži stingrā atbilstībā noteikumiem) Atšķirībā no racionālistiem romantiķi balstījās nevis uz prātu, bet uz jūtām, iekšējo pārdzīvojumu, savām fantāzijām. Mākslinieks radošajā darbībā jutās līdzīgs Dievam, spējīgs veidot pats savu domu un jūtu pasauli, ieliekot tajā savas ilgas pēc harmonijas, skaistuma dabā, cilvēkos un to savstarpējās attiecībās.
Romantiķi bija sava laika dumpinieki, jo noraidīja ikdienas dzīvi un esošo vērtību sistēmu, kaut arī pašu sapņi un ideāli reālu piepildījumu neguva. Romantiķiem parasti bija dziļa plaisa starp saviem ideāliem un dzīves realitāti…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register