Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:213826
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.11.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Brīnišķīga ir zvaigžņotā debess bezmēness naktī! Pie tumši zilās debess mirgo lielas un mazas zvaigznes, un liekas, ka to ir miljoniem.
Skatoties uz naksnīgajām debesīm, mēs domājam: nav iespējams saskaitīt visas zvaigznes. Bet patiesībā tas tā nav: zvaigznes, kas redzamas ar neapbruņotu aci vienā debess puslodē, jau sen saskaitītas, un pavisam to ir ap trīs tūkstoši!
Pirmo zvaigžņu katalogu sastādījis, IV gadsimtā pirms mūsu ēras, ķīniešu astronoms Ši Šens. Pēc viņa katalogs daudzas reizes ir ticis pārrakstīts no jauna. Kas ir zvaigžņu katalogs? Tas ir zvaigžņu saraksts, kurā precīzi norādītas zvaigžņu atrašanās vietas pie debess. Zvaigžņu katalogos reģistrē arī to spožumu, jo citas taču mirdz spožāk, bet citas ne tik spoži.
Senie astronomi visus novērojumus veica ar neapbruņotu aci. Tikai mūsu ērā parādījās pirmās vienkāršās iekārtas. Jo spēcīgāk attīstījās tehnika, jo vairāk zvaigžņu tika atklātas. Mūsdienās zvaigžņu pētīšanā liela nozīme ir fotografēšanai. Piemēram, ja šķiet, ka kāda zvaigzne ir pazudusi vai parādījusies no jauna, pietiek tikai nofotografēt un salīdzināt ar veco fotoattēlu.
Jau senos laikos cilvēki ievēroja, ka vairākas spožas zvaigznes, kas atrodas netālu cita no citas, veido dažādas figūras. Šīs zvaigžņu figūras cilvēki jau kopš seniem laikiem nosaukuši par zvaigznājiem. Astronomi sauc zvaigznājus tajos vārdos, kādus tiem devuši senie grieķi. Tomēr jaunākos laikos astronomi atraduši pie debess vēl daudzus zvaigznājus un arī tiem devuši nosaukumus, tikai ne vairs teiksmainus, bet gan visvienkāršākos.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register