Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:564126
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.06.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Ķīnas teritorija apdzīvota kopš agrā paleolīta. No vidējā paleolīta arheoloģiskajām kultūrām zināma Hetao (Ordnosas) kultūra.

Neolītā Z-Ķīnā bija izplatīta Janšao, vēlāk Lunšaņas kultūra. Par vissenākajiem ķīniešu mākslas darbiem jāuzskata polihromi keramikas trauki ar ģeometriskas simbolikas ornamentiku, kas saglabājušies no 4. – 3. gadu tūkstotim pirms mūsu ēras. Arheologi tos atrada tagadējās Henaņas provinces Janšao rajonā, un no šī vietvārda šā laika ķīniešu kultūra ieguvusi nosaukumu “Janšao kultūra”. Luņšaņas kultūrai savukārt raksturīga melnā keramika.

16.-11.gs.p.m.ē. bija Iņas (Šanas) laikmets. Iņas (Šanas) valsts teritorija atradās Huanhes upes vidusteces apvidū.
12. gs. p.m.ē. jau bija pazīstama hieroglifu rakstība. Katrai zīmei ir viena vai vairākas nozīmes, bet, lai izveidotu vienu vārdu, nereti izmanto vairāku hieroglifu savienojumus. Tekstā visi hieroglifi aizņem vienādu platību un cits no cita atrodas vienādā attālumā. Tātad starp vārdiem nav intervālu. Pretēji eiropiešu valodām, nav arī lielo un mazo rakstu zīmju. Tos tradicionāli raksta vertikālos stabiņos, tos virknējot no labās puses uz kreiso. Sākotnējā hieroglifika izveidojusies no zīmējumu rakstiem, tā saucamajām piktogrammām. Tagadējo hieroglifu lielākā daļa pieder ideofonētiskai kategorijai, proti, hieroglifa viena daļa norāda kā attiecīgais hieroglifs ir lasāms, bet otra daļa atklāj tā nozīmi. Hieroglifiskās rakstības pamatā ir 214 elementi, kurus mēdz saukt par saknēm, radikāliem vai sakņu zīmēm. Visi pārējie hieroglifi ir šo pamatelementu salikteņi. Vispilnīgākais hieroglifu rādītājs, kas sastādīts Ķīnā, ir “Kansi dzidjaņ”. Pēc imperatora Kansi pavēles pie šīs dzidjaņ (hieroglifu vārdnīcas) izveidošanas liela grupa zinātnieku strādājusi sešus gadus (1721 – 1727). Tajā apkopotas 47035 zīmes, bet kopā ar variantiem 49030 zīmes. Izšķir seno un jauno ķīniešu rakstu. Jaunais izveidojies 1.gs. m.ē. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register