Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:291089
 
Evaluation:
Published: 18.01.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Ja vēlamies izzināt un izprast sengrieķu kultūru un raksturot kāda tēlnieka darbu, nepieciešams sniegt kaut nelielu ieskatu seno laiku vēsturiskajās un kultūras norisēs. Tādēļ apskatīšu kaut īsu tā laika periodu.

Grieķu ciltis bija apmetušās uz dzīvi mazās pilsētvalstiņās un ostu pilsētās. Polisa - pilsēta valsts, polis (lat. civitas) 100 - 200 km2 lielas pilsētas - valstis. Aristotelis 150 šādas valstis aprakstījis savos darbos, no tiem var smelties ziņas vēl šodien.
Starp atsevišķām pilsētu kopienām laiku pa laikam izraisījās domstarpības un konkurences cīņas, taču neviena kopiena nebija tik spēcīga, lai uzkundzētos pārējām.

Šo pilsētvalstu vidū visizcilākā vieta Grieķijas kultūras un mākslas vēsturē bija Atēnām, Atikā. Tieši Atēnās norisinājās visnozīmīgākie un visapbrīnojamākie notikumi visā senās kultūras un sevišķi mākslas vēsturē. Nevar precīzi pateikt, kur un kad precīzi tie sākās, iespējams, ka laikā, kad Grieķijā sāka celt pirmos akmens tempļus. Un tie tika veidoti arhitektoniski doriešu un korintiešu stilā un greznoti skulptūrām.

Tas bija arhaikas periods Grieķijā, kas ilga no 800.g. - 450.g. p. m. ē.. Šajā periodā vēl notika grieķu persiešu cīņas, un tikai 449.g. p. m. ē. Grieķija uzvarēja Persiju, aizstāvot savas teritorijas. Šā perioda klasikas laikmets bija 5. – 4. gs., uzplaukums pēc kara, kura laikā notika uzplaukums visās jomās Grieķijā, arī kultūras uzplaukums. Taču 431 - 404.g. atkal karš starp Atēnu - Spartu, kurā Atēnas zaudēja.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register