Katram ēdienam savs siers...
Cietie sieri Rigamont un Čedaras, tāpat kā šī tipa ārzemēs ražotie sieri, labi kūst. Griežot tie drūp, tāpēc cietos sierus vairāk izmanto rīvētā veidā, pārkaisot makaronu ēdieniem, picām, karstmaizēm,kā arī gatavojot siera salātus.
Krievijas un Holandes tipa sieri pie mums ir vispopulārākie. Daudzus gadus tos lietojam visos iespējamos veidos. Šie sieri slikti kūst, toties ir viegli uzgriežami, tāpēc ļoti piemēroti siera platēm, bet rīvētā veidā – siera salātiem.
Šveices tipa sieri- Vidzemes Šveices siers, Ženēvas un Bloms ir ar viegli saldu, ļoti patīkamu garšas buķeti. Maigais aromāts vislabāk jūtams, ēdot šos sierus vienus pašus, tāpēc tos kā delikatesi pasniedz siera platēs kopā ar augļiem.
Mīkstie sieri- Valmieras Brie, Rokforas un Latvijas – arī vislabāk baudāmi vieni, bez piedevām. Pēc garšas valmieriešu ražotais izssmalcinātais Brie nudien nav sliktāks par ārzemju vārdabrāli, bet maksā krietni lētāk. Tā miziņu klāj baltais pelējums.
Rokforas sieram ar zilo pelējumu ir izteikta pikanta garša. Ļoti labi garšo kopā ar vīnu. Liek uz picām, pievieno pie zupām un mērcēm, lai piešķirtu savdabīgu pikantumu un asumu.
…