Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:960970
 
Author:
Evaluation:
Published: 06.11.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Zivis ir viens no galvenajiem pilnvrtgu olbaltumvielu avotiem cilvka uztra.Atkarībā no zivju sugas un tauku daudzuma zivju gaļāvar būt 7-24 % olbaltumvielu un 0,2-30% tauku.Pēc tauku satura zivis iedala liesās ( līdz 2% tauku ),vidēji treknās ( 2-8%) un treknās ( 8% un vairāk ).Vidēji treknas un treknas zivis ir gan olbaltumvielu,gan tauku avots uztura.Pie liesām zivīm pieder menca ,līdaka ,zandarts ,saida ,putass ,makrūruss u.c., pie treknām - siļķe,skumbrija ,saira ,zutis u.c. zivis.
No minerālvielām zivju gaļa satur ievērojamā daudzumā kāliju ,fosforu ,dzelzi, no vitamīniem- A vitamīnu un nedaudz B grupas vitamīnu. Zivs ir veselīga gan bērniem, gan pieaugušiem cilvēkiem. Ārsti iesaka zivi kā ārstējošu pārtiku sirds-asinsvadu slimību gadījumā.
Zivju un siltasiņu dzīvnieku muskuļaudu uzbūve ir atšķirīga.Zivju gaļas muskuļšķiedras ir īsākas, izkārtotas paralēli, tās apņem plāna saistaudu kārtiņa, vaidojot zigzagveida miokomas.
Miokomas savstarpēji savieno saistaudu kārtas (septas) ,kas zivis ķermenī izvietotas šķērsām un garenvirziernā.Zivju gaļā saistaudu olbaltumvielu kolagens satur maz prolīna un oksiprolīna (saistaudu cietības rādītājs), kas nosaka zemu olbaltumvielu denaturācijas temperatūru (~ 40°C) un ātrāku kologēna pārvēršanos glutīnā (zivju gatavību).Šāda zivju gaļas uzbūve un smalkās saistaudu kārtiņas ir par iemeslu tam,ka zivju gaļas ēdieniem ir īsāks termiskās apstrādes laiks un izvārītu vai izceptu zivi var pat sadrupināt.Saistaudu mazāk ir plakanajām mazkutīgajām zivīm, piemēram, butēm, vairāk – migrējosām.Vecākām zivīm saistaudu kārtas ir biezāks, tāpēc tās ir piemērotākas maltas gaļas ēdienu gatavošanai. [ 1/5 ]*
Jūrās un saldūdeņos ir ap 16 000 zivju sugu, no kurām apmēram 1500 sugām ir rūpnieciska nozīme.Atkarībā no dzīves veida un vietas zivis iedala:
Jūras zivis – dzīvo jūrās, okeānos ( siļķes,mencas u.c.)
Saldūdens – dzīvo upes,dīķos ( karpa,līdaka u.c. )
Ceļotājas – dzīvo jūrā un vairojas upēs vai arī otrādi ( stores,laši,zuši )
Pusceļotājas – dzīvo upēs, bet vairojas vāji sāļos jūras ūdeņos ( zandarts, sīga u.c.);
Storu dzimtā ietilpst belugas un storu sugas zivis.Belugas sugas zivis sasniedz 4 m garumu un svaru līdz 1 t.Pie storu sugas zivīm pieder: stores, sterletes, dzeloņzivis, sevjugas.Sterlete ir saldūdens zivis,bet pārājas – ceļojošās.
Zivju gaļa ir trekna ( līdz 15% tauku ) ,tauki atrodas starp muskuļaudiem, skriemeļu skelets, ikru krāsa – no gaisi pelēkas līdz melnai.Ķermenis vērpstveidīgs
klāts ar piecām rindām kaulu vairodziņu, starp kuriem atrodas spožas, rombveida zvīņas.Muguras spura tuvu astei.Mute galvas apakšpusē, pie virslūpas četras bārkstveida ūsiņas.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1177980
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register