Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:891423
 
Evaluation:
Published: 16.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Iedomāta vai reāla mehānismu sistēma, kura patērējot siltuma daudzumu, periodiskā cikliskā procesā pastrādā mehānisku darbu vai arī realizē siltumpārnesi, darbu pastrādājot ārējiem spēkiem. Siltuma mašīnas satāv no trim sistēmām – darba ķermeņa, sildītāja un dzesētāja.
Darba ķermenis – termodinamiskai sistēmai vai arī tai pieliktie ārējie spēki pastrādā darbu tikai tad, ja mainās sistēmas tilpums, tas ir siltuma mašīnā ir jābūt vielai, kuras tilpumam mainoties, tiktu pastrādāts darbs tas arī ir darba ķermenis.
Sildītājs – tā ir sistēma, kura darba ķermenim pievada siltuma daudzumu, lai tas varētu izplesties un pastrādāt darbu A1, tas jāsasilda. Saskaņā ar pirmo termodinamikas likumu sildītāja pievadītais siltuma daudzums ∆Q = ∆E + A1, kur ∆E – darba ķermeņa iekšējās enerģijas izmaiņa.
Dzesētājs – siltuma mašīnai jāstrādā cikliski, tas nozīmē, ka jāatjauno darba ķermeņa sākumstāvoklis, to var panākt ja dzesētājam pievieno darba ķermeni – citu sistēmu, kurai tiek atdots siltuma daudzums. Cikla turpinājumā darba ķermeņa tilpums samazinās, ārējie spēki pastrādā darbu A2 un saskaņā ar pirmo termodinamikas likumu dzesētājam atdotais siltuma daudzums ∆Q2 = ∆E + A2. Cikla noslēgumā siltuma mašīnas pastrādātais darbs A = A1 – A2 jeb A = ∆Q1 - ∆Q2.
Siltuma mašīnas efetivitāti raksturo tās lietderības koeficients, to nosaka pievadītā un atvadītā siltuma daudzumu attiecība.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register