Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:958040
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.02.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. Atribūcijas teorija. Šīs teorijas pamatā ir secinājumu izdarīšana par cilvēka uzvedības cēloņiem un viņa sociālajām attieksmēm, iekšējo vai ārējo rīcības cēloņu piedēvēšana viņa uzvedībai. Secinājumu izdarīšanu nosaka trīs faktori:
1) tā ir uzvedības sociālā vēlamība. Tieši sociālā nevēlamība uzvedībā atklāj cilvēka patieso raksturu. Ja cilvēki runā un uzvedas atbilstoši tam, kas no viņiem tiek gaidīts, un saskaņā ar sociālajām normām, nevar izdarīt konkrētus secinājumus par viņa īpašībām.
2) tās ir cilvēka izvēles iespējas. Ja novērotājam šķiet, ka cilvēks konkrētajā situācijā rīkojas pēc savas brīvas gribas, viņa uzvedība tiks skaidrota ar iekšējiem faktoriem.
3) tas ir novērojamās darbības iespaids uz pašu novērotāju. Novērotājs ir vairāk gatavs skaidrot cilvēka rīcību ar viņa īpašībām, ja šī rīcība pozitīvā vai negatīvā veidā skar pašu novērotāju.
Galvenā atribūcijas kļūda izpaužas kā personisko faktoru pārvērtēšana un vides faktoru nenovērtēšana. Indivīdam ir tieksme nenovērtēt situatīvo faktoru nozīmi un pārspīlēt personisko faktoru nozīmi cilvēka uzvedībā. Cilvēki savu uzvedību bieži vien skaidro ar situāciju, it īpaši, ja šī uzvedība ir sociāli nevēlama. Jo mazāk ir informācijas par otru cilvēku, jo vairāk viņa vērtējumu iespaido galvenā atribūcijas kļūda. Galvenajai atribūcijas kļūdai ir nozīmīgas sociālās sekas. Privileģēto šķiru pārstāvji ar lielāko gatavību izmanto uzvedības dispozicionālos skaidrojumus, it īpaši, ja runa ir par sociāli mazāk veiksmīgiem cilvēkiem.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register