Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:222478
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.04.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Latgaļi – austrumbaltu cilts, vēlāk tautība. Izveidoja latviešu nācijas pamatu. Latgaļu valoda saplūda ar citu novadu izloksnēm, izveidojot latviešu valodu. Vēl 17. gs. latgaļi saukti par “latvjiem”, no tā radies vārds “latvietis”. Valstiskie veidojumi Jersika, Tālava, Atzele, Koknese. Sākotnēji lett gall, tad latgaļi (mantotā patskaņu mija). Latvija, Latgale – sakne “lat” (upju vārdi, pēc attiecīgas ūdensteces nosaukuma). Dzīvoja Vidzemes austrumu daļā, Latgalē un Krievijas rietumos. Latgale atrodas tuvu Krievijas robežai. Skatoties kartē, ir redzams, ka tā ir Krievijas rietumu daļā.
Žemaiši – zems. Vlads Grinaveckis – žeme – zeme. Žemaišu vārds parādās 13. gs. sākumā. Ar laiku žemaiši nonāk pie jūras. Tagadējais Žemaitijas centrs ir augstāks, nekā kaimiņu novadi. Pēc ģeogrāfiskās atrašanās vietas, Žemaitija ir Lietuvas valsts daļa, tomēr atsevišķa no Lietuvas. Tā cauri gadsimtiem ir saglabājusi savu identitāti un kultūru, savukārt žemaiši savu valodu. Volīnijas hronikā, 1286. gadā tiek apgalvots, ka visa Lietuva un žemaiši pieder vāciešiem. 1420. gada dokuments – Vītauta, lietuviešu karaļa, vēstule par žemaišu zemi "samaitarrum".
Aukštaiši – augsts (leiši ar k). Aukštaišu vārds vācu un latīņu valodā atšķiras austeiten, auxstote u.c. Vēstures avotos parādās 13. gs. beigās. Šī zeme ir augstāka nekā Žemaitija. Tā atrodas Viļņas augstienē. Pēc ģeogrāfiskās atrašanās vietas, Aukštaitija ir Lietuvas valsts daļa. Dusburgas Pētera hronika "Augštaišus, Lietuvas karaļa zemi" = Austhechia terra regis lethowia.

Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register