Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:995046
 
Evaluation:
Published: 03.11.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Gandrīz katras traģēdijas pamatā ir kāds mīts. Pats pa sevi mīts ir daudz sausāks jūtu, pārdzīvojumu, ainu ziņā, nekā traģēdija. Ar traģēdijas teksta palīdzību mīts pilnveidojas, kļūst daudz piesātinātāks. Var teikt, ka mīts ir kā kodols, bet traģēdija – spožs apvalks.

Sengrieķu traģēdija

Traģēdija ir “āža dziesma” (no gr. tragos – āzis, ōdē – dziesma). Līdz mūsdienām saglabājās tikai neliela daļa traģēdiju, pārējās – pazuda. Taču to pēdas ir saglabājušās gan mākslā, gan arī literatūrā, un, tās izpētot, var atjaunot nelielu daļu tās informācijas, kuru līdz mūsdienām varēja atnest traģēdija.
Visas traģēdiju izrādes bija saistītas ar līksmes un vīna dieva Dionīsa kultu. Kulta svētkos Dionīsam par godu tika dziedātas slavas dziesmas, kuras izpildīja par satīriem – Dionīsa pavadoņiem – pārģērbušies dziedātāji. Šo dziesmu dialogu formā ir atrodami pirmie traģēdijas elementi.
Sākumā traģēdijas spēlēja tikai lielajos Dionīsijos jeb Pilsētas Dionīsijos. Lielie Dionīsiji bija pavasara svētki, kas ilga sešas dienas. Svētku noskaņā tika spēlētas traģēdiju izrādes. Tām bija veltītas pēdējās trīs svētku dienas. Šīs izrādes notika sacensību veidā, un katra no tām ilga 11-12 stundas. Aktieri tēloja maskās, taču tās izrādes laikā tika vairākkārt mainītas, lai parādītu attiecīgu varoņa noskaņu. Tā kā aktieri spēlēja maskās, liels uzsvars tika likts uz žestiem un kustībām. Interesanti ir tas, ka arī sieviešu lomas spēlēja vīrieši.
Sengrieķu traģēdijas datējas ar 6.-5.gs.p.m.ē., taču tās aizsākumi meklējami vēl divus gadsimtus agrāk. Šo kultūras posmu sauc par arhaiku.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register