Ūdens ir ļoti nozīmīgs dzīvības procesu uzturēšanā, un kvalitatīva ūdens lietošana uzturā ir liela nozīme labas veselības saglabāšanai. Lielākā daļa iedzīvotāju izmanto centrālās ūdensapgādes sistēmas piegādātu ūdeni, piemēram, pilsētu daudzstāvu māju iedzīvotāji, šī ūdens kvalitāti nosaka Ministru kabineta izstrādāti noteikumi. Privātmāju iedzīvotāji, jo īpaši lauku reģionos, pārsvarā uzturā lieto akas vai avotu ūdeni, par šo ūdeņu kvalitāti cilvēkiem jārūpējas pašiem, jo uz šiem ūdeņiem neattiecas Ministru kabineta izstrādātie noteikumi. (Vilcāne, 2015).
Latvija ir bagāta gan ar virszemes ūdens resursiem, gan ar pazemes, tomēr dažviet to izmantošanas iespējas lielā mērā ir atkarīgas no ūdens kvalitātes, lai uzlabotu šo ūdeņu kvalitāti, tos vajadzētu attīrīt un uzlabot. Ūdens satur noteiktu daudzumu izšķīdušu vielu, ja šo vielu koncentrācija ir pārāk liela, tad ūdens kvalitāte var pasliktināties. Ūdenī bieži ir atrodami dzīvie organismi, organiskās vielas, humusvielas. Ūdens kvalitāti var ietekmēt gan ģeoloģiskie, gan fizikāli ģeogrāfiskie, tāpat arī bioloģiskie faktori, zemes lietojums un cilvēka ietekme. (Kļaviņš, 2018).