Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:622845
 
Evaluation:
Published: 22.05.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Cilvēka organismā ir 35-50 litru šķidruma (vidēji – 65%), no tiem 20-25 l ir šūnu šķidrums, 15-20 l atrodas ārpus šūnām. No šā ārpusšūnu šķidruma apmēram 5-5,5 l atrodas asins vados, apmēram 2 l – limfvados, pārējais ir siekalas (0,5-2 l), kuņģa sekrēts (3 l), muguras smadzeņu un smadzeņu šķidrums (0,13-0,2 ).

Asinis, būtiskākais cilvēka organisma šķidrums, kas nepārtraukti plūst asinsvados, veido apmēram 7% cilvēka masas. Asinis sastāv no formelemntiem (eritrocītiem, leikocītiem un trombocītiem) un plazmas. Plazma ir bezkrāsains viskiozs šķidrums, kura sastāvā ir 90-94% ūdens. Tas ir ūdens, ko uzņemam ar pārtiku un kas nonāk gremošanas traktā, pēc tam caur tā sienām uzsūcas asinīs un nonāk pārējos orgānos. Šā procesa laikā ar ūdeni notiek būtiskas strukturālas pārvērtības, kas prasa no mūsu organisma zināmu enerģijas patēriņu – no parastā ūdens veidojas strukturētais, tā sauktais dzīvais ūdens.

Plūzdamas pa sīki sazarotu asinsrites sistēmu, asinis nodrošina organismā vielmaiņu. No gremošanas trakta uzsūktās barības vielas asinis vispirms aizgādā uz aknām un no turienes “iznēsā ” pa visu organismu. Asinis apgādā audus ar nepieciešamo skābekli, kas uzņemts caur plaušu alveolu sienām. Savukārt audu izdalīti ogļskābo gāzi un citus vielmaiņas atkritumproduktus asinis izvada uz vietām, kur tie izdalās no organisma (uz plaušām, nierēm utt.). Asinis nodrošina organisma iekšējās vides pastāvīgumu (homeostāzi), piedalās ķermeņa temperatūras regulēšanā. Tās apgādā visu organismu arī ar bioloģiski aktīvām vielām – hormoniem, fermentiem u. c. Asiņu būtisks uzdevums – pasargāt organismu no vīrusu un mikroorganismu iekļūšanas cilvēka organismā.

Ūdens no cilvēka organisma izdalās gan ar sviedriem, gan ar izelpojamo gaisu, gan ar urīnu un citiem izdalījumiem. Organisma šķidruma krājums ir nepārtraukti jāpapildina. Pat nelieli šķidruma bilances traucējumi ievērojami pasliktina mūsu pašsajūtu: asins plazma un citi ārpusšūnu šķidrumi sabiezē, pieaug sāļu koncentrācija tajos, pieaug asinsspiediens, sākas traucējumi šūnu līmenī.

Vairums cilvēku uzņem mazāk ūdens, nekā tas būtu nepieciešams. Mūsdienu zinātnieki uzskata, ka ūdens jādzer lēni, nelieliem malkiem, turklāt atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem un veicamā darba smaguma pieaugušam cilvēkam diennaktī kopā ar barību jāuzņem vidēji 2-3 litri ūdens

“DZĪVAIS” ŪDENS CILVĒKA ORGANISMĀ

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register