Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:165848
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.04.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1) veselība tiek aprakstīta kā ideāls stāvoklis,
2) veselība kā kustība pozitīvā virzienā dinamiska (respektē un ņem vērā arī bioloģiskus, psiholoģiskus un sociālus faktorus)
Bioloģiskie faktori, kas nosaka veselību iedzimtība (ģenētiskā predispozīcija-vai izpaužas organisma pretestība- imunitāte = specifiskā pretošanās, nespecifiskā pretošanās = spēja pretoties ķīmiskām vielām, saulei utt.) ; bioloģiskie slimību ierosinātāji un slimību veicinošie faktori; vakcīnas- profilaktiskie pasākumi, organisma spēcināšanas veidi; ārstēšanas iespējas.
Sociālie faktori ģimene; sociālais statuss kopumā; attiecības sabiedrībā; indivīda sociālās produktivitātes augsta kapacitāte- iespējas sevi realizēt; veselības sabiedrības vērtību sistēma; veselību veicinoša rīcība.
Psiholoģiskie faktoriiedzimtība- genotips, NS kustīgums, temperaments; pieķeršanās modelis; pašvērtējums; dzīves stils; pašvērtējums; priekšstati par sevi- ES koncepcija; vērtību sistēma- veselības vieta tajā; problēmu risināšanas stratēģijas; stresa tolerance- kā tiek galā ar stresu; kontroles lokusi.

P.m.ē veselību nosaka gari, kas ienāk un iziet no ķermeņa.
Senā Grieķija veselību nosaka ķermeņa un gara holistiska vienotība.
Senā Ķīna veidojas priekšstats par to, ka cilvēks sastāv no 4 pamatelementiem- uguns, ūdens, akmens, koks. Šo elementu mijiedarbība nosaka veselību.
Agrīnais kristiānisms nav svarīgi, kāda cilvēkam ir slimība, tā norāda, ka cilvēks ir Dieva izredzēts.
Dekarts 16.gs. b. – 17. gs. vidus ķermenis un gars ir pilnīgi atdalāmas lietas. Veselība ir mehānisks ķermeņa stāvoklis.
Virhovs 19. gs. b.  šūnu teorijas pamatlicējs slimības nosaka mikroskopiski organismi, kas bojā šūnas. Ja nav šūnu bojājumu, nav mikroorganismu- tātad cilvēks ir vesels.
Freids 19. gs. b.  veselību nosaka gan prāts, gan emocijas.

-2 pieejas par ķermeņa un gara vienotību un atšķirtību:
1) duālisms ķermenis un gars ir separēti- pirmsākumi Senajā Grieķijā lielākais uzplaukums 16.gs. b.- 17. gs (Dekarts) ķermenis ir materiālās pasaules daļa- darbojas kā mehānisms, bet prāts ir nemateriālās pasaules daļa. Prāts ietekmē ķermeni caur orgānu galvas pašā vidū- epifīze. Šo skaidrojumu sauc par interakcionismu. Šis uzskats pastāv vairāk kā 300 gadus medicīnā- tas noteica biomedicīnisko modeli līdz 20. gs. 70- 80-ajiem gadiem. Tam raksturīgs duālisms, mehānistisms ķermenis darbojas kā mehānisms, redukcionisms- sašaurināta pieeja- ignorē gan sociālos, gan psiholoģiskos faktorus, uz slimību orientēta veselības izpratne veselība ir tad, kad nav slimību. / Tika atklāti vairāki medikamenti, kas darbojas uz slimību ierosinātāju./ Penicilīns- atklāja Flemings 1928. gadā sākās etiopatoģenētiskā ārstēšana. / Sākās vakcīnu atklāšana un pielietošana Dženners- vakcīna pret bakām. No 1978. g. pasaule tiek pasludināta par brīvu no baku vīrusa. Baku vīruss ir tikai bekterioloģiskajos centros. / Tika attīstīta medicīniskā tehnoloģija slimību diagnostikai: rentgenstari- atklāja vācu zinātnieks Rentgens, kas sākotnēji tos sauca par X-stariem; antiseptika, aseptika, anestēzija ķirurgs Visters- sāka pielietot antiseptikas pārsējus.
2) holisms ķermenis un prāts ir vienoti. Saistīts ar Hipokrāta vārdu Senajā Grieķijā. / Uzskatu atgriešanās ietekmēja uzskatu par dažādu slimību īpatsvara izmaiņām. Masveida slimības. / 20. gs. sirds asinsvadu un ļaundabīgie audzēji- galvenie priekšlaicīgas nāves un invaliditātes cēloņi./ Holisma aktualitātes faktorsveselības aprūpes augstās izmaksas./ Holiskais modelis ir saistībā ar biopsihosociālo slimības un veselības izpratnes modeli Dž. Endžels to pirmo reizi apraksta 1977. gadā.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1210954
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register