Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:278906
 
Evaluation:
Published: 18.02.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ģeogrāfija. Vidzemes novadā ietilpst Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Valmieras un Valkas rajoni, Aizkraukles, Ogres un Rīgas rajonu Daugavas labā krasta teritorija, kā arī Alūksnes un Madonas rajonu lielākā daļa. Atbilstoši savam nosaukumam (tas veidots no vārdiem "vidus" un "zeme") Vidzeme atrodas Latvijas centrā. Ziemeļaustrumos tā robežojas ar Latgali, dienvidos ar Zemgali, bet rietumos - ar Rīgas jūras līci, kura pretējā pusē ir Ziemeļkurzeme. Tikai ziemeļos Vidzemei ir starptautiska robeža ar Igauniju.
Zemes virsu Vidzemē veido Piejūras zemiene un Viduslatvijas augstieņu grēda, kuru pēc augstuma un nozīmes reljefā mēdz salīdzināt ar "Latvijas mugurkaulu". Šīs grēdas pamatkodols ir Vidzemes Centrālā augstiene, kuras augstākā virsotne Gaiziņkalns (312 m vjl.) pieder pie augstākajiem kalniem Austrumeiropas līdzenumā. No Vidzemes Centrālās augstienes pa Gulbenes valni Viduslatvijas augstieņu grēda sasniedz Alūksnes augstieni Vidzemes ziemeļaustrumu stūrī. Tās augstākās virsotnes ir Dēliņkalns (271 m vjl.) un Apukalns (235 m vjl.). Augstienes lēzenajā ieplakā plešas viens no lielākajiem Vidzemes ezeriem - Alūksnes ezers. Viduslatvijas augstieņu nolaidenumu uz jūras pusi veido trīs reljefa lielformas: Viduslatvijas nolaidenums (Vidzemē atrodas tā ziemeļu daļa, kas ieslēgta starp Daugavu un Gauju), Vidusgaujas ieplaka un Ziemeļrietumu Vidzemes pacēlums. Pēdējais tikai nedaudzās vietās pārsniedz 120 m augstuma līniju.
Pēc Otrā pasaules kara Latvijas ģeogrāfisko kompleksu kartē atsevišķi izdalīta t.s. Gaujava, kurā ietverta Gaujas senleja no Valmieras līdz Murjāņiem, Gaujas pieteku (Raunas, Amatas, Braslas u.c.) dziļās ielejas un tuvākās apkārtnes līdzenumi un pauguri. Šī teritorija iekļauta Gaujas nacionālajā parkā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1186998
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register