1. Viesnīcas organizatoriskā struktūra dažāda lieluma viesnīcās.
Mazas viesnīcas organizācijas struktūra: Īpašnieks, vadītājs- VUD(recepcijas darbinieks)- SD(istabene)- Virtuve(pavārs)- Restorāns(Viesmīlis)- Bārs(bārmenis)- Noliktava (noliktavas darbinieks)
Lielākā atšķirība starp lielu un mazu viesnīcu ir tā ,ka mazā viesnīcā vadītājs var būt arī īpašnieks, bet lielā viesnīcā īpašnieka vārdā strādā direktoru padome, kas ir atbildīga par mērķu nospraušanu, gan arī par to sasniegšanu. Jo lielāka viesnīca, jo vairāk iespēju tā piedāvā, tāpēc nepieciešams vairāk specializētu dienestu.
Lielas starptautiskas viesnīcas organizatoriskā struktūra: Galvenais menedžeris- Galvenā menedžera asistenti- Galvenā menedžera administratīvie palīgi:
Ēdināšanas departamenta direktors-:
Virtuves šefs- šefpavārs- pavāri
Restorāna menedžeris- zāles pārziņi- oficianti
Finansu direktors- galvenais grāmatvedis- galvenais auditors- nakts auditori- kasieri
Mārketinga un realizācijas direktors
Personāla daļas direktors- personāla daļas asistents/ treniņmenedžeris
Istabu pārvaldes direktors:
Reģistrācijas departamenta vadītājs- reģistrācijas departamenta asistents- galvenais istabu pārzinis- vietu rezervētājs
Saimnieciskā departamenta vadītājs- SD vadītāja asistents- istabenes, apkopējas…