Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:363940
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.04.2007.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Dabā jau no seniem laikiem vērojamas dažādas dīvainas norises, ko zinātnieki vai nu nespēj, vai nemaz necenšas izskaidrot. Viena no parādībām, kas nebūt neatpaliek no noslēpumainajiem un neizskaidrotajiem NLO, ir zibens un ar to saistītie dabas fenomeni.
Lodveida zibens
Lodveida zibeņi līdz pat 19. gs. netika uzskatīti par ārkārtēju dabas parādību, lai gan zibeņošanas pati par sevi jau ir kaut kas unikāls un ne vienmēr izskaidrojams. Katrā enciklopēdijā atradīsim skaidrojumu, ka zibens ir redzamā elektriskā izlāde, kas veidojas mākoņos vai starp mākoņiem un Zemi. Citiem vārdiem sakot, kad elektriskā lauka intensitāte mākonī sasniedz kritisku lielumu, dzirksts izlādē izlīdzinās potenciālā starpība.
Laiku pa laikam ir novērojami zibeņi, kas traucas nevis no debesīm un Zemi, bet gan gluži pretēji – tie sākas pie Zemes virsmas un pazūd kaut kur mākoņos. Šādai parādībai speciālisti, kā saka, tā arī nav spējuši dot zinātnisku svētību, jo ir gluži vai neiespējami, ka debesis varētu darboties kā uztvērējs, kā tas parasti ir ar Zemi. Toties zinātnieki pavisam vienkāršu skaidrojumu atraduši tā sauktajiem horizontālajiem zibeņiem. Viņi uzskata, ka divos mākoņos ir uzkrājusies atšķirīga elektrisko lādiņu koncentrācija, kas izlīdzināsies, vairāk „uzlādētajam” mākonim zibens veidā novadot elektriskos lādiņus uz savu mazāk „uzlādēto” biedru.
Viena no pārdabiskākajām zibens lodēm novērota 1873. gadā Anglijā Herfordā. Agrā rītā pēc nelielām lietusgāzēm mākoņi pamazām izklīda, līdz debesis pilnīgi noskaidrojās. Taču ap pulksten 10 dienvidrietumos parādījās liels, vientuļš gubu mākonis, kas skaidrās debesis šķērsoja ziemeļaustrumu virzienā. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1134524
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register