Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:464441
 
Evaluation:
Published: 15.06.2010.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 41 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    5
1.  Starptautiskās darbaspēka migrācijas teorētiskais ietvars    7
1.1.  Migrācijas jēdziens un būtība    7
1.1.1.  Migrācijas jēdziens un aktualitāte    7
1.1.2.  Migrācijas klasifikācija    8
1.2.  Eiropas Savienības migrācijas politika    16
1.2.1.  Migrācijas tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā    16
1.2.2.  Brīva personu kustība    18
1.2.3.  Vienota ES imigrācijas politika pret trešajām valstīm    21
1.3.  Darbaspēka migrāciju raksturojošie rādītāji    23
2.  Latvijas darbaspēka starptautiskā migrācija    27
2.1.  Ilgtermiņa migrācija Latvijā    27
2.2.  Imigrācijas tendences Latvijā    31
2.3.  Emigrācijas tendences Latvijā    38
2.4.  Latvijas darba tirgus un tā perspektīvas    50
3.  Latvijas darbaspēka attīstības perspektīvas    58
3.1.  Latvijas un Īrijas situācijas salīdzinājums darbaspēka migrācijas kontekstā    58
3.2.  Emigrējošā darbaspēka saglabāšana un iespējamā atgriešana    63
  Secinājumi un priekšlikumi    68
  Izmantotās literatūras saraksts    72
  Pielikumi    75
Extract

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Bakalaura darba izstrādāšanas gaitā autors ir nonācis pie šādiem secinājumiem:
1. Migrācijas procesi notiek nepārtraukti un ir saistīti ar dažādiem cēloņiem un sekām, svarīgākās no kurām ir ekonomiskas efekts jeb ietekme uz valsts tautsaimniecību, kuras īpaši svarīgs aspekts ir darbaspēka migrācija.
2. Starpvalstu darbaspēka migrācijas galvenais ekonomiskai cēlonis ir atškirības darba samaksā starp dažādām vasltīm, ko nosaka valstu atšķirības attīstības līmeņos.
3. Gan darbaspēku ekportētājvalstīm, gan importētājvalstīm ir savi ieguvumi un zaudējumi no starptautiskās migrācijas, taču iespējamos rezultātus pirmām kārtām ir jāņem vērā pašiem migrantiem, jo tie ir saistīti ne tikai ar organizatoriskā, tiesiskā rakstura grūtībām, bet arī ar psiholoģiskās adaptācijas grūtībām, kā arī materiālo stāvokli.
4. Latvijai kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti 2004. gada 1. maijā, ir saistoši Eiropas Savienības tiesību akti, direktīvas, regulas un politika kopumā, tāpēc arī Eiropas Savienības politika tieši ietekmē Latvijas likumdošanu attiecībā uz migrāciju.
5. Latvijas imigrācijas politika balstās uz kopējo ES politiku pret trešajām valstīm un arī nav vērsta uz ES dalībvalstu brīva darbaspēka piesaisti.
6. Valsts institūciju sniegtie dati par Latvijas iedzīvotājiem ārzemēs neveido kopēju priekšstatu par izbraukušo Latvijas iedzīvotāju skaitu, tādēļ, lai nodrošinātu situācijas kvalitatīvu vērtējumu, nepieciešama valsts institūciju ciešāka sadarbība, lai reģistru dati būtu precīzāki.
7. Galvenie faktori, kas ietekmē Latvijas darbaspēka lēmumu braukt uz ārzemēm, ir ar darbu samaksu un apstākļiem saistīti faktori, līdz ar ko var secināt, ka liela iedzīvotāju daļa aizbrauc darba meklējumos un tas, savukārt, apdraud ekonomisko situāciju valstī.
8. 2009. gadā no 71 valsts uz dzīvi Latvijā ieradās 2688 cilvēki, kas ir par 22,4% mazāk, salīdzinot ar 2008.gadu, bet uz pastāvīgu dzīvi 92 pasaules valstīs devās 7388 cilvēki, kas ir par 22,9% vairāk nekā 2008.gadā, turklāt 2009.gadā starptautiskajā imigrācijas plūsmā Eiropas Savienības valstu īpatsvars bija 54,9%, bet emigrācijas plūsmā - 55,7%.
9. Lielākais Latvijas ilgtermiņa emigrantu skaits uz 1000 iedzīvotājiem bija 2006. gadā, kā arī 2008. un 2009. gadā – atbilstoši 2,3, 2,65 un 3,28 cilvēku, līdz ar ko emigrācijas procesi pastiprina valsts demogrāfiskā stāvokļa problēmu.
10. Latvijas viesstrādnieku raksturs ir vairāk pagaidu nekā ilglaicīgs, atbrauc diezgan kvalificēts darbaspēks, kas strādā tajās nozarēs, kurās Latvijas iedzīvotājiem trūkst zināšanu un iemaņu, kā arī liela ārzemnieku daļa strādā par vadītājiem, ko var izskaidrot ar lielu ārzemju uzņēmumu skaitu valstī.
11. Latvijas imigrantu mērķis 48% gadījumos ir ģimenes apvienošana, studijas – 21% un darbs – 19%, kas nozīmē, ka imigrācijas plūsmas uz Latviju lielākajā daļā gadījumos nav saistīta ar darbaspēka pieplūdi.
12. Lai nopelnītu vairāk nekā Latvijā, emigranti devušies uz Lielbritāniju, Īriju un ASV, savukārt, uz Vāciju un Krieviju dodas strādāt tāpēc, ka turp nosūtīti no darbavietas un/vai piedāvāts darbs specialitātē, kā arī lielākas karjeras iespējas.
13. Latvijas studenti, kas apgūst profesiju ārvalstīs, vienlaicīgi ar kvalitatīvas izglītības iegūšanu uzlabo arī savas svešvalodu zināšanas, kas pozitīvi ietekmē viņu konkurētspēju, taču, ilgi uzturoties ārzemēs, tie tērē savus naudas līdzekļus citā valstī un palielina citas valsts IKP, turklāt šai tendencei var būt ilglaicīgs raksturs.
14. Turmākajos gados valstī varētu samazināties bezdarba līmenis, taču to, galvenokārt, noteiks ekonomiski aktīvo emigrācijas rezultātā iedzīvotāju skaita samazināšanās nevis nodarbinātības pieaugums.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −50,24 €
Work pack Nr. 1230443
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register