Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:904306
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.10.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Kāpēc jāēd siers?    5
  Siera veidi    6
  Tehnoloģiskā kvalifikācija – siera ražošana ar himozīnu    13
  Siers    14
  Latvijas siera ražošanas tehnoloģiskā shēma    15
  Piens kā siera ražošanas izejviela    16
  Siera piena mikrofloras raksturojums    16
  Bioķīmiskās un mikrobioloģiskās norises sierā    17
  Siera raugs    17
  Piena recināšana    18
  Recekļa apstrāde    19
  Latvijas siers    20
  Latvijas siera – tehnoloģiskā procesa apraksts    21
Extract

Kāpēc jāēd siers?
* Sierā ir vielas, kas stiprina cilvēka organisma imunitāti un mēs kļūstam neuzņēmīgi pret dažādiem vīrusiem un infekcijām.
* Siers uzlabo vielmaiņu, un mēs kļūstam spēcīgāki, izturīgāki, palielinās enerģijas potenciāls. Siers „baro” smadzenes,  tāpēc pieaug mūsu prāta spējas.
* Siers ir piena olbaltumu avots.
* Siers ir bagāts ar taukiem.
* Sierā ir daudz minerālvielu – kalcijs, fosfors.
* sierā ir vitamīni:
– A vitamīns, kas aizsargā ādu; regulē augšanas procesus, redzi. (100 gr siera-0.23 mg A vitamīns);
– daudz B grupas vitamīnu:
*sevišķi B2, kas piedalās elpošanas procesos, veicina enerģijas izstrādāšanu. Ja bērnam trūkst B2 vitamīns, tiek aizkavēta augšana un attīstība. 
*B12 vitamīna avots, ko lieto ļaundabīgās anēmijas un citu slimību ārstēšanai.
*B1 vitamīns, kas novērš perifērās nervu sistēmas saslimšanu.
Ārsti dietologi sieru iekļauj katrā ēdienkartē, bet jo īpaši tas nepieciešams cilvēkiem, kuru darbs saistīts ar lielu enerģijas patēriņu. Tas, ka siers satur dažādus minerālsāļus, kas saistīti ar olbaltumvielām, svarīgs bērniem, pusaudžiem, grūtniecēm un mātēm, kas baro bērnus ar krūti, kuru vajadzība pēc minerālsāļiem ir palielināta un pilnībā tiek apmierināta ikdienā lietojot 150 – 200 g siera. Siera lietošana ir ieteicama arī tuberkulozes un arī kaulu lūzumu gadījumos.
!!Bet iegaumē – ēdīsim sieru ar mēru – kas par daudz, tas par skādi!! Jebkurš produkts labumu dod tikai tad, ja lieto saprātīgi.
Siera veidi:
Mūsdienās vairs nevaram droši pateikt, kur un kad radies siers. Skaidrs ir vienīgi tas, ka piens un piena produkti jau vairāk nekā 10000 gadu ir neatņemama cilvēku uztura sastāvdaļa, piemēram, ikviens Vācijas pilsonis gadā apēd apmēram 20 kilogramus siera. Pie tam, šī tendence ir augšupejoša. Pasaulē esot vairāk nekā 3000 siera šķirņu, taču precīzi to nevar pateikt. Turklāt nepārtraukti rodas arī jauni izstrādājumi.
Sieru iegūst, sarecinot piena olbaltumvielas ar pienskābi vai speciālu fermentu – himozīnu. Atkarībā no tā, kāds ir tauku saturs piena izgatavošanai lietotajā pienā un kādi ir siera apstrādes un nogatavināšanas paņēmieni, iegūst ļoti dažādas sieru šķirnes. Tās atšķiras pēc uzturvielu sastāva, garšas, smaržas un izskata.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register