Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:827020
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.10.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Meksikāņu virtuve sastāv galvenokārt no trīs izejvielām: kukurūzas, pupiņām un čilli pipariem. Gandrīz visi ēdieni, kas pagatavoti no šīm izejvielām, ir uzskatāmi par meksikāņu nacionālo virtuvi.
Ēdieni ir īpaši asi, jo tur klāt bieži pievieno čili un citus piparus. Vietējie kulināri meistarīgi izmanto līdz pat 80 dažādu šķirņu aso piparu, piemēram, saldo mulatos, tumšo pasilja, arī zaļo halapenjo un par visasāko pasaulē uzskatīto habanero čili, kā arī vēl daudz citu. Savukārt pasaules kulinārijas speciālisti skaidro, ka meksikāņu ēdienu asums un garšvielu pārbagātība ir apmāns, jo šīs virtuves pamatprincips ir izcelt katra produkta patieso būtību, saskaņojot tā garšas īpašības ar citām piedevām. Ļoti būtiska nozīme meksikāņu virtuvē ir čili pipariem – 500 visdažādāko šķirņu pākstīm. Vienkāršais čili maina nosaukumu atkarībā no žāvēšanas procesa, to kūpina, žāvē uz lauka un apstrādā daudzos citos veidos. Čili asumu novērtē pēc speciālas skalas (no 0 – 1 000 000) organoleptiskā testa piparu asumam, ko 1902. gadā izstrādāja Vilbers Skovills (Wilbur Scoville). Interesanti uzzināt, ka čili asumu nomierina, uzdzerot tekilu. Meksikā čili pazina 7000 gadu pirms mūsu ēras, bet 5,5 tūkstošus gadu pirms mūsu ēras indiāņi to jau kultivējuši, nevis tikai nejauši atraduši mežā un ēduši, bada spiesti.
Meksikāņu virtuve ir ne tikai dedzinoši eksotiska, bet arī gana garšīga, diētiska un veselīga. Par veselīgu tā tiek saukta, pateicoties dažādiem garšaugiem un dārzeņiem. Meksikāņi ļoti daudz lieto dažādus dārzeņus — ne vien tomātus, papriku, gurķus, pupiņas, bet arī kaktusus, kukurūzu, avokado u.c. Ēdieni ir garšīgi un ātri pagatavojami.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register