Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Eseja par cietušā tiesībām saņemt kompensāciju

     

    Essays4 Law

3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:281989
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.11.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Used
Extract

Cietušais un zaudējuma atlīdzināšanas problēmas, kas ir pietiekami aktuāla un interesanta, tā kā nonākt noziedzīga nodarījuma upura lomā var ikviens. Reāli tikai nelielai daļai cietušo personu tiek atlīdzināts ar noziedzīgo nodarījumu radies kaitējums, kad Latvijā ik dienas tiek izdarīti noziedzīgi nodarījumi, ar likumu aizliegtas darbības, kas būtiski apdraud kādas intereses. Kaitējums var izpausties dažādos veidos - kā miesas bojājumi, nāve, morāls, cieņas, goda un autortiesību aizskārums, emocionāls, materiāls kaitējums, vai arī būtiski aizskartas personas tiesības vai tiesiskās intereses. Ikviena noziedzīga nodarījuma pamats ir ikdienā radies konflikts starp upuri un pārkāpēju un tikai pēc tam pamats izmeklēšanai, tiesāšanai un sodīšanai. Kriminālprocesa likuma (KPL) 6.nodaļā ietvertas cietušā tiesības saņemt kompensāciju. Lai cietušais izmantotu savas tiesības ir jābūt zaudējuma atlīdzības prasījuma tiesiskais pamats, viņam jāpamato pieprasītās kompensācijas apmērs. To samaksā apsūdzētais brīvprātīgi vai uz tiesas nolēmuma pamata. Tāpat cietušajam ir tiesības atsaukt iesniegto pieteikumu līdz brīdim, kad tiesa aiziet taisīt spriedumu.
Tiesību normu pārkāpumā ir iesaistīta ne vien valsts ar represīvajām iestādēm un pārkāpējs, bet arī cietušais, kas arī vairumā gadījumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu paziņo policijai, līdz ar to cietušais ir svarīgs un neaizstājams apsūdzības puses elements. Kriminālprocesa likuma (KPL) 95.pants nosaka, ka cietušais kriminālprocesā var būt:
fiziska persona
juridiska persona, kurai ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums:
Fizisks kaitējums izpaužas personai nodarītajos miesas bojājumos, fiziskajās ciešanās vai veselības traucējumā. Miesas bojājumi izpaužas cilvēka organisma anatomiskajos bojājumos, ādas, orgānu un tā sistēmu vai fizioloģisko sistēmu traucējumos…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1166227
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register