Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:113295
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.06.2017.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

• Justiniāna kodeks c. 530 [Xl.48.xxi.] - Vergu bērnu tiesības;
• Justiniāna kodeks c. 530 [Xl.48.xxiv.] Jaukto laulību bērnu tiesības. Tika definēta bērna piederību sociālajai grupai. Ja notika laulība starp vergu vīrieti un brīvu sievieti vai otrādi, bērns bija ieskaitāms tajā sociālajā grupā, kur bija tā māte.
Justiniāna laikā noteica, ka tēva īpašumus manto dēls, tā pat kā tas bija iepriekš, tomēr tika palielināta klasifikācija profesionālajiem ienākumiem, pār ko vairs nebija tēva absolūtās varas. Piemēram, ko dēli nopelnīja kā karavīri, viņi varēja rīkoties pēc saviem ieskatiem un pat atsevišķi sastādīt par to mantojumu. Tēvam tika dotas tiesības labprātīgi atbrīvot bērnus no emancipācijas.
Saskaņā ar romiešu juristu definīciju, laulība starp vīrieti un sievieti ir, kad savienojās dievišķās un cilvēciskās tiesības. Tika uzskatīts, ka laulību vieno ne tikai fakts par kopdzīvi, bet arī griba. Vārds laulība latīņu valodā “coniugium” nozīmē pāri, kas iejūgts vienā arklā. Doma ir tāda, ka ģimene, vīrs un sieva, nes kopēji vienu ģimenes nastu.
Ja mēs skatāmies uz sievietes juridisko statusu, tad rodas priekšstats par tās beztiesiskumu, nožēlojamo eksistenci. Tomēr statuss ģimenē un sabiedrībā, ko sievietēm noteica tradīcijas, bija klaji pretējs juridiski noteiktajam.
Mājās sieviete bija kundze un pilntiesīga saimniece. Uz to arī norāda tas, ka Senajā Romā vīri savas sievas sauca par kundzēm. Nama saimnieci apzīmēja ar vārdu “matrons”, kas bija goda nosaukums.
Ja salīdzina ar grieķu sievietēm, tad romiešu sievietēm bija daudz vairāk tiesības. Tās varēja brīvi iet ārā, piedalīties pieņemšanās, sēdēt ar vīru pie viena galda un pat apvienoties organizācijās. Arheologi ar pārsteigumu atklāja, ka Pompejā māju sienas ir aprakstītas ar sieviešu pirmsvēlēšanu aģitācijas saukļiem.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1361474
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register