Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:385070
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.04.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1922.gadā pieņemtā Satversme diemžēl ir ļoti nepilnīga, tā ir parāk liberāla, izplūdusi un nekonkrēta, pieļauj plašu tulkojumu un dod pārlieku lielu ietekmi partijām, tā pieļauj nekontrolētu valsts varas atzaru bezatbildību un patvaļu. Tas savukart sašķeļ sabiedrību, vairo savtīgas intereses un beztiesiskumu.
Jaunajā Satversmē būtu jāparedz visparējās labklājības princips, kuram būtu japieskaņo pārējie Satversmes panti. Sabiedrības labklājības pamatā būtu liekams produktīvs darbs, valsts veicināta un regulēta tautsaimniecības attīstība, visu ražošanas jomu līdzsvarota attīstība, paļaušanās galvenokārt uz saviem resursiem, vispāreja, valsts nodrošināta izglītības un veselības aprūpes sistēma, kultūras un zinatnes progress.
Tāpat būtu jāmazina uzsvars uz privātīpašuma “svētumu un neaizskaramību”, jeb, jārūpējas, lai arī privātīpašums kalpotu valsts pilsoņu kopējam labumam, lai tas netiktu izmantots pret valsts un sabiedrības nacionālajām interesēm, kā to varam vērot pašlaik.
Jaunajā Satversmē varētu iestrādāt visus iepriekš minētos Saeimas, prezidenta un pašvaldību vēlēšanu principus, partiju finansēšanas kārtību, deputātu “staigāšanu” no vienas partijas uz otru, arī līdzsvara mehānismu starp galvenajiem valsts pārvaldes atzariem.
Visbeidzo pilnīgi un galīgi ir jāvienojas par valsts valodas statusu un tās nostiprināšanu Satversmē. Vienalga vai tautas nobalsošanas jeb referenduma, vai tikai valdības līmenī.

1.1. Valsts valodas statuss – viens no problemātiskākajiem
punktiem patreizejā valsts politiskajā situācijā.

Latvijas Republikas Satversme tas 4. punktā paredz: “ Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru.”
Ja pret karoga izskatu Latvijas sabiedrībai, vismaz publiski, nav nekādu pretenziju, tad valodas statuss kopš LR Satversmes darbības atjaunošanas tiek nemitīgi apspriests.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1111780
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register