Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:923084
 
Evaluation:
Published: 12.01.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Used
Extract

Izvēles teorētiskais pamatojums
Analizējot savu pareizo rīcības situāciju, man bija svarīgi tas, lai manas rīcības sekas radītu iespējami lielāku labumu visām iesaistītajām personām konfliktā un mazāk ļaunuma mazākam cilvēku skaitam, taču sekas ne vienmēr pēc lēmumu pieņemšanas var paredzēt. Manai rīcībai būtu jābūt saskaņā nevis tikai ar prātu vai izjūtām, bet gan lielākoties ar personīgo morāles diagnozi – pienākumu, lai viss nokārtotos.
Iepazīstoties ar daudzām ētikas teorijām, nonācu pie slēdziena, ka mana praktiskā rīcības izvēle atbilst utilitārisma ētikas principam - atrisinājumu veidot ar domu par lielāku laimi (labumu, apmierinātību, baudu) visiem vai – pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam, kuru ir izstrādājuši Džeremijs Benthems un Džons Stjuarts Mills. Respektīvi, rīkojoties jāmēģina izsvērt, kurš no ieplānotajiem rīcības scenārijiem radīs labo seku pārsvaru pār ļaunajām.
Uzskatu, ka situācija tika atrisināta pietiekami veiksmīgi, jo manas rīcības sekas tiešām mērā radīja labumu lielākam cilvēku skaitam: 1.) Attiecības ar priekšnieku palika līdzšinējā līmenī, respektīvi, kā ļoti labas; 2.) Netika apdraudēta un nepasliktinājās mana reputācija; 3.) Ainārs saglabāja darbu un guva papildus labumu no uzņēmuma; 4.) Turpinājās abpusēji izdevīgas ilgtermiņa attiecības un darījumi ar Aināru un manu priekšnieku.
Tāpat arī situāciju palīdzēja atrisināt ne tikai vadīšanās pēc tā, lai pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam ir lielāks labums, bet arī rīkošanās pēc savas personiskās morāles – pienākuma apziņas, kas liecina par to, ka mana personiskā morāle ļaus vadīties ne tikai pēc savām interesēm, kas norādīs uz egoismu, bet gan arī pēc otras personas iniciatīvas, uz to norāda arī Kanta pienākumu ētika: „..pildīt pienākumu saskaņā ar paša darītāja interesēm” ; „Kants pievēršas pienākumam, ko satur labā griba.”
Lai gan situācijas risinājuma gaitā apzinājos savu mantkārību, tomēr virsroku ņēma pieredze. Džons Stjuarts Mills, viens no utilitārisma ētiskas pamatlicējiem, vēsta to, ka pieredzei ir nozīmīga vieta: „Ir daudz tādu patiesību, kuru pilnu nozīmi nevar izprast, pirms pie tās nav novedusi personīgā pieredze.”

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1328316
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register