Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:243907
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.12.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Organizācijas struktūras. Kenets Boldings ir izstrādājis ļoti labu sistēmu koncepciju hierarhiju. Pavisam ir iespējams norādīt četras galvenās šīs jau iepriekš minētās sistēmu koncepcijas jeb organizācijas tipus. Pirmais no šiem organizāciju tipiem ir sekojošais: Līdera/ sekotāja organizācija, kas arī ir visbiežāk lietotā. Otrs organizācijas tips ir konscorijs, kas ir raksturojama vairāk kā apvienība vai savienība. Kā piemēru šādai organizācijai NATO. Trešais organizācijas tips ir Gadījuma organizācija jeb adhokrātija Savukārt ceturtais jeb pēdējais ir Piramīdas veida organizācija. Katram no šiem organizāciju tipiem ir sev raksturīga organizāciju struktūra, kam tālākajā darba gaitā arī tiks pievērsta lielāka uzmanība. Līdz ar to ir iespējams norādīt mana darba mērķi: noskaidrot katram no šiem organizāciju tipiem raksturīgās organizāciju struktūras.
Kā jau darba sākumā tika norādīts, visbiežāk lietotā ir līdera sekotāja organizācija, kam ir sev raksturīga organizācijas struktūra. Šī organizācijas tipa struktūra ir sekojošā: Līderis centrā un sekotāji perifērijā. Jāpiemin, ka šādā organizācijas struktūrā līderis ir kāda harizmātiska autoritāte. Savukārt šī tikko minētā līdera sekotāji ir atteikušies no savas individualitātes. Svarīgi būtu arī zināt, ka šādā struktūrā līdera sekotājiem ir jābūt uzticīgiem savam līderim. Viena no negatīvajām šīs organizācijas struktūras iezīmēm ir sekojošā: organizāciju līderi nevēlas piemēroties jauniem apstākļiem. Šādai organizācijas struktūrai neapšaubāmi ir spēcīga centralizācija, savukārt kā piemēru šādai organizācijas struktūrai varētu minēt armiju.
Konscorijs ir nākošais organizācijas tips ar sev raksturīgu organizācijas struktūru: nepārāk cieša mazu organizāciju apvienība, partnerība vai savienība ar divām vai vairākām institūcijām. Jāpiemin, ka, piemēram, uzņēmēji ir atklājuši, ka konscorijs pēc savas organizācijas struktūras ir ļoti vērtīgs, jo tas ļauj izvairīties no nevajadzīgiem konfliktiem. Globalizācijas un kapitālisma ietekmē ekonomikas tirgi ir paplašinājušies, līdz ar to palielinot šīs organizāciju struktūras nozīmi, jo dažkārt tirgi ir pārāk lieli, lai viens uzņēmums spētu kontrolēt situāciju, tāpēc ir nepieciešama konscorija izveide ar sev raksturīgi organizācijas struktūru. Šai organizācijas struktūrai ir vairākas negatīvas iezīmes, un tās ir sekojošās: šī organizācijas tipa administratoriem ir grūtības dot norādījumus saviem dalībniekiem, jo nav norādīta darbinieku autonomijas robeža. Otrā problēma ir šāda: pastāv dažādas iestāžu kultūras, kas savukārt nosaka dažādu iestāžu izturēšanos. Kā piemēru šādai organizācijas struktūrai varētu minēt dažādas starptautiskās organizācijas tādas kā NATO un Eiropas Savienība.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register