Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Politikas process, politiķa darbības pamatuzdevums

     

    Essays10 Politics

11,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:949370
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.10.2020.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Kādus iekšējos priekus piedāvā politiķa karjera? Kādi personiskie nosacījumi noteikti tiem, kas tai pievēršas? Pirmkārt, tā sniedz varas izjūtu, pat formāli pieticīgā amatā apziņa par ietekmi uz cilvēkiem, līdzdalība varā pār tiem, bet pirmkārt jau izjūta, ka turi rokās vēsturiski svarīgu norišu nervu, paceļ profesionālu politiķi pāri ikdienai. Var teikt, ka galvenokārt politiķim izšķirīgas ir trīs īpašības: kaisle, atbildības izjūta un acumērs. Kaisle kā lietišķums: kaislīga nodošanās lietai, tam dievam vai dēmonam, kas ir tās pavēlnieks. Tikai ar kaisli vien nepietiek. Tā nepadara par politiķi, ja, kalpojot lietai, atbildību pret šo lietu nepadara arī par darbības izšķirīgo vadzvaigzni. Tāpēc – tā arī ir politiķa izšķirīgā psiholoģiskā īpašība – ir nepieciešams acumērs, spēja iekšējā savāktībā un mierā ļaut iedarboties uz sevi reālijām, proti, izveidot distanci pret lietām un cilvēkiem. Nedistantēcība tieši kā tāda ir viens no jebkura politiķa nāves grēkiem, tā ir viena no tām īpašībām, kuras izkopšana mūsu intelektuāļu pēcnācējos nolemj tos politiskai nespējai.
Tāpēc politiķim ik dienu, ik stundu jāpārvar visnotaļ triviāls, pārlieku cilvēcisks ienaidnieks: visparastākā iedomība, kas ir jebkuras lietišķas atdošanās un distances nāvīgākā ienaidniece, šajā gadījumā – ienaidniece distancei pašam pret sevi. Iedomība ir visai izplatīta īpašība, var gadīties, ka neviens nav pilnīgi brīvs no tās. Akadēmiskajās un zinātniskajās aprindās tā ir sava veida arodslimība. Taču zinātnieka iedomība ir relatīvi nekaitīga, jo kopumā netraucē zinātnisko uzņēmumu. Pavisam citādi ir ar politiķi. Viņš strādā, tiecoties pēc varas kā pēc obligāta līdzekļa, tāpēc pie viņa normālajām īpašībām patiešām pieder, kā mēdz izteikties, ‘’varas instinkts’’. Grēks pret viņa profesijas svēto garu sākas tur, kur šī tiekšanās pēc varas kļūst nelietišķa un pārvēršas par personiskas pašapmierināšanās priekšmetu, nevis tiek izmantota vienīgi kalpošanai lietai.
Kā jāizskatās lietai, kurai kalpojot politiķis tiecas pēc varas un izmanto varu, tā ir ticības lieta. Viņš var kalpot nacionāliem vai vispārcilvēciskiem, sociāliem un ētiskiem vai kulturāliem, pasaulīgiem vai reliģiskiem mērķiem, viņu var balstīt spēcīga ticība progresam – vienalga, kādā nozīmē -, vai arī viņš var vēsi noraidīt šāda veida ticību, viņš var pretendēt uz kalpošanu kādai idejai vai, principiāli noraidot šīs pretenzijas, kalpot ikdienas dzīves ārējiem mērķiem, taču kaut kādai ticībai jābūt vienmēr. Citādi radības niecības lāsts nomāc arī ārēji visvarenākos politiskos panākumus.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1381085
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register