Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:322327
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.05.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Džuzepes Verdi „Aīda” ir viens no viņa meistardarbiem, kas beidzot ir atgriezies arī Latvijas operā. “Aīda” ir Verdi brieduma gadu darbs, kurā komponists sasniedzis jaunu meistarības pakāpi. Daiļas, atmiņā paliekošas melodijas un tieksme mūzikā pēc iespējas patiesi atklāt darbību raksturo arī citas Verdi operas. “Aīdā” iejūtīga, dzīves pieredzē sakņota izpratne par cilvēka sarežģīto jūtu pasauli kā vēl nekad vieno mūziku un vārdu. Tieši šajā operā Verdi pilnībā izdevies atklāt savu varoņu dvēseles dziļumu un gara pasauli.
"Džuzepes Verdi "Aīda" - pati grandiozākā un visvairāk apjūsmotā meistara opera," saka Andrejs Žagars un laikam daudzi var viņam pievienoties. Tiešām šī opera bija viena no labākajām operām, ko redzēju.
Stāsts, krāšņs kā pati dzīve, kurā līdzās pastāv gaisma un tumsa, mīlestība un ienaids, triumfs un sakāve, cerības un nāve.
Operai ir 4.cēlieni un tā tika uzrakstīta 1870. un 1871.gadu mijā. Pirmizrāde notika 1871.g. Kairā un tika saskaņota ar Kairas teātra atklāšanu. Šī ir opera ir ar Ēģiptiešu nacionālo sižetu. Ēģipte ir mītu un noslēpumu zeme, un šī zeme tiek aprakstīta ar mūzikas un dziedāšanas palīdzību.
Pirmizrāde Latvijā notika 1938.gada 27.janvārī (režisors – Jānis Zariņš)
Operas sižetā galvenās lomas ieņem Aīda un Radamess (tos atveido Ludmila Magomedova un Teimurs Gugušvili.) Šīs operas saturs ir nedaudz vēsturisks un tajā ienāk Aīdas un Radamesa mīlestība. Verdi galvenā vēlme nebija padarīt Ēģiptiešu tēmu par galveno, bet gan attēlot Aīdas un Radamesa savstarpējo mīlestību un Aīdas mīlestību pret tautu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register