Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Tiesību teorijas normu tulkošana ikdienā

     

    Essays3 Law

3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:898528
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.01.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Used
Extract

Ar tiesību normu iztulkošanu (interpretāciju) mēs katrs sastopamies ikdienā vēlamies to vai nē. Interpretācija par vienu vai otru tiesību normu (likumu) var būt dažādas.
Tiesību normu tulkošanas definīcija: Tiesību normas iztulkošana ir speciālu līdzekļu un metožu lietošana, lai iespējami objektīvi noskaidrotu tiesību normu mērķi un saturu atbilstoši normas vietai tiesību sistēmā, tiesību principiem, sabiedrības attīstības realitātei un loģikai. Tiesību normu iztulkošanas stadija ir ne tikai kā piemērošanas stadija, bet arī lietošana.
Manuprāt, šī tēma ir aktuāla vien tāpēc, ka tā skar ikvienu Latvijas iedzīvotāju, jo ir taču svarīgi kā traktējam likumus, to tiesību principus. Bieži dzirdam: „Viens likums, viena taisnība visiem!” Taču nebeidzamas runas un darbības apgāž šo tēzi, jo izrādās, ka taisnības izpratnes ir dažādas. Citam šķiet svarīgākas paša intereses nekā likumā aizsargātās intereses. Savukārt otram šķiet, ka likumi vispār uz viņu neattiecas. Taču kā gan citādi ir iedomājama sabiedrības, valsts pastāvēšana bez likuma, kurš attiektos uz katru ar vienlīdzīgu attieksmi.
Iztulkošanas (interpretācijas) vēsturē ir dažādas normu izpētes pieejas, dažādas metodes: reālā, funkcionālā, gramatiskā filoloģiskā, lingvistiskā, semantiskā, vēsturiskā, vēsturiski politiskā, ģenētiskā, salīdzinošā u.c., šo daudzveidību nosaka galvenokārt divi faktori. Pirmkārt, tiesību izpratnes teorētiskie un metodoloģiskie pamati. Dažādas teorētiskās skolas ievieš metožu jautājumā savus diferencētos viedokļus par to, ko viņi uzskata par tiesībām, ko viņi atzīst par tiesībās noteicošo. Uz šiem faktoriem galvenokārt tiek koncentrēta attiecīgo metožu izstrādāšana un pielietošana.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1130862
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register