Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:595094
 
Evaluation:
Published: 20.03.2009.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Aplūkojot latviešu kultūras veicinātājus, spilgti izceļas vācu mācītājs Gothards Frīdrihs Stenders jeb, kā mēs visi pazīstam- Vecais Stenders. Viņš ir ievērojamākais un populārākais vācu tautības rakstnieks, kurš savā laikā ir rakstījis latviešu valodā. Viņa atstāto darbu vērtība ir neizmērojama. Viņš uzrakstīja pirmo populārzinātnisko grāmatu, izstrādāja jaunus lasītmācīšanas paņēmienus un tam laikam progresīvas ābeces, kā arī izstrādāja ilgi nepārspētu latviešu valodas gramatiku un vārdnīcu.
Vecā Stendera „Augstas Gudrības grāmata” ir pirmā populārzinātniskā enciklopēdija un tu uzskata par aizsākumu latviešu enciklopēdiskajai literatūrai. Šīs grāmatas mērķauditorija bija zemnieki un dzimtcilvēki. Tā pirmo reizi iepazīstina latviešus ar tādiem zinātniekiem, kā Galilejs un Ņūtons, Stenders latviešiem pasniedz pirmās ziņas par tādām zinātnēm, kā zooloģija, kosmogrāfija un dabaszinātnes. „Augstas Gudrības grāmata” mudināja latviešus apgūt zināšanas, jo tajā Stenders visu izklāstīja vienkāršā un visiem saprotamā valodā, kas, manuprāt, nebija viegli.
Tāpat kā Stendera populārzinātniskā enciklopēdija ir sākums jaunam laikmetam attiecīgajā jomā, viņa ābeces iesāk jaunu laikmetu latviešu ābeču vēsturē. Stenders sarakstīja un izdeva divas ābeces. Pirmā bija „Jauna ABC un lasīšanas mācība,” kurā viņš latviešiem parāda jaunu lasīšanas metodi – burtošanu. „Bildu ābice” ir pirmā ilustrētā latviešu valodas ābece. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1135876
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register