Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Atskaite par praksi Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā un Administratīvā rajona tiesā

     

    Practice Reports8 Law

2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:120676
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.05.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Extract

Ievads


Studiju kursa „Ievadprakse tiesā” ietvaros darba autors kā klausītājs apmeklēja Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesu un Administratīvo rajona tiesu. Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā autors 2006. gada 16. martā noklausījās civillietu, 13. aprīlī noklausījās krimināllietu, bet 2006. gada 28. martā Administratīvajā rajona tiesā noklausījās administratīvo lietu, lietās izdarot pierakstus par tiesas sēdes norisi, lietas būtību, pusēm un tiesas sēdes norises galvenajiem aspektiem.
Prakses mērķi bija iepazīties ar tiesas spriešanas norisi, kā arī analizēt, kā tiesas sēdē tiek ievēroti un īstenoti Likuma par tiesu varu regulētie tiesāšanas principi un kā tiek ievērotas Satversmē garantētās pamattiesības.






















Lietu apraksti:
1. Krimināllieta
Tiesa: Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa
Tiesājamais – Leonīds Dvoreckis
Laiks: 13.04.2006.
Lietas būtība: viltoto dokumentu izmantošana
Tiesnese: Velika
1. Krimināllietu spriež tiesas sēdēs izskatot un izlemjot pret personām celto apsūdzību pamatotību, attaisnojot nevainīgas personas vai arī atzīstot personas par vainīgām noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un nosakot tam sodu – Kriminālprocesa likuma 23. pants. (turpmāk – KPL)
2. Ierodas tiesnese. Tiesnese atklāj tiesas sēdi un paziņo, kāda lieta tiks iztiesāta, šādu kārtību nosaka KPL 651. panta 5. daļa. Saskaņā ar KPL 447. pantu krimināllietu tiesnese izskata vienpersoniski. Tiesnese pilda savus pienākumus, tērpusies mantijā un aplikusi amata zīmi ( likums „ Par tiesu varu” ). Tiesvedība krimināllietā notiek valsts valodā, kā noteikts KPL 11. pantā.
3. Noskaidrojas, ka tiesājamajām nepieciešams tulks. Tika pieaicināts tulks. Tiek pārbaudītas ieradušas lietai piederīgas personas. Tiesnese lasa procesuālas tiesības, saskaņā ar KPL 455. pantu. Tiesnese jautā, vai apsūdzības raksts ir saņemts un vai apsūdzība ir saprotama? Pusēm ir saprotams Tiesājamajam nav pieaicināts advokāts, jo neatbilst KPL 83. panta nosacījumiem. Tiesnese noskaidro, vai ir noraidījumi tiesas sastāvam? Pusēm nav noraidījumu tiesas sastāvam.
4. Tiesas izmeklēšana sākas prokuroram nolasot apsūdzības raksta aprakstošo daļu līdz apsūdzēta paskaidrojumiem un pierādījumu izskatījumam – KPL 498. pants.
5. Pēc tam tiesnese jautā tiesājamajam, vai viņam ir saprotama apsūdzība un prasa vai tiesājamais atzīst savu vainu (KPL 499. pants). Tiesājamais savu vainu atzīst tāpēc nav vajadzīga lietas pierādījumu analīze. Liecinieks var būt brīvs, jo vaina tiek atzīta, un lietas pieradījumu pārbaude nav vajadzīga.
6. Prokurore uzdod jautājumus tiesājamajam, lai noskaidrotu vai viņam ir iztikas avots, vai strādā sieva, vai viņš saņem pensiju.
7. Tiesnese aicina pāriet pie debatēm. Puses piekrīt. Tiek pabeigta tiesas izmeklēšana
8. Prokurore nosauc vainu mīkstinošos un vainu pastiprinošos apstākļus. Vainu mīkstinošie apstākļi ir apsūdzēta atzīšanas un izdarītā nožēlošana, vainu pastiprinošo apstākļu nav.
9. Saskaņā ar KPL 508 pantu tiesnese dod pēdējo vārdu tiesājamajam.
10. Tiesnese aiziet gatavot spriedumu.
11. Tiesnese atgriežas tiesas sēžu zālē, un pasludina spriedumu. Tiesas sprieduma ievaddaļu un rezolutīvo daļu tiesas sēžu zālē klātesošās personas noklausās stāvot kājās (KPL 471.pants). Tiesas spriedumā tiesājamajam Leonīdam Dvoreckim tika piespriests naudas sods vienas minimālās mēnešalgas apmērā.
12. Tiesnese spriedumu paziņoja Latvijas Republikas vārdā un pamatoja ar Krimināllikuma 275. panta 2. daļu.

2. Administratīvā lieta
Tiesa: Administratīvā rajona tiesa
Prasītāja : Dzintra Muša
Atbildētājs: Jelgavas pilsētas un rajona policijas pārvaldes Kārtības policija
Laiks 28.03.2006.
Lietas būtība: administratīvā akta atcelšana
Tiesnese: Amona
13. Ierodas tiesnese, visi pieceļas, saskaņā ar Administratīvā procesa likuma (turpmāk tekstā – APL) 208. panta 3. punktu. Tiesvedība notiek valsts valodā (APL 110. pants). Tiesnese paziņo kāda lieta tiks skatīta un nosauc tiesas sastāvu (APL 212. pants). Tiesnesis pilda savus pienākumus, tērpies mantijā un aplicis amata zīmi (Likuma „Par tiesu varu” 71. panta 1. daļa.)
14. Tiesa izskata lietu par administratīvā akta atcelšanu. Nosauc tiesas sastāvu. Pārbauda pieteicēja un pieteicējas pilnvarotā pārstāvja M. Bērziņa dokumentus. Atbildētāju pārstāv Rita Podniece, kas arī iesniedz savus dokumentus. Tiek nolasītas procesuālās tiesības ( PL 217. 1 punkts). Tiesnese jautā, vai tās ir saprotamas abām pusēm. Abas puses apstiprina, ka ir saprotamas. Tiesnese prasa, vai ir noraidījumi tiesas sastāvam. Gan prasītājam, gan atbildētājam nav noraidījumu tiesas sastāvam.
15. Lūgumu nav. Tiesa sāk lietu izskatīt pēc būtības. Tiesnese ziņo par lietas apstākļiem (APL 221. pants). Prasītāja lūdz atcelt administratīvo aktu, ar kuru viņa atzīta par vainīgo ceļu satiksmes negadījumā. Atbildētājs šādu prasību neatzīst.
16. Tiesnese lūdz prasītāju sniegt paskaidrojumus pirmajai (APL 223. panta 3. punktu). Prasītāja sniedz paskaidrojumus. Paskaidrojumus sniedz atbildētājs. Atbildētāja pārstāvis uzskata, ka administratīvais akts sastādīts pamatoti.
17. Prasītāja prasa pieaicināt papildus lieciniekus. Tiesa prasību noraida.
18. Pēc paskaidrojumu sniegšanas pariet pie debatēm. Sākuma uzstājas prasītāja pārstāvis, pēc tam atbildētāja pārstāvis.
19. Tiesa sprieduma pasludināšanu nozīme uz 2006. gada 7. aprīli plkst. 14:30

3. Civillieta
Tiesa: Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa
Prasītājs: Ilgonis Janišs
Atbildētājs: Aija Kalniņa
Laiks: 16.03.2006.
Lietas būtība: sūdzība par zvērinātas tiesu izpildītājas darbību
Tiesnese: Ozoliņa

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1194114
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register