12. PĀRTIKAS ATKRITUMI
Pārtikas atkritumi tiek izmesti virtuvē speciāli tam domātos plastmasas konteineros, kas vajadzības gadījumā ir tīrāmi un dezinficējami – kas tiek darīts ļoti reti, konteineros ir atkritumu maisi. Atkritumus izmet gan virtuves darbinieki, gan oficiantes.
Kad konteineri ir pilni –parasti darba dienas beigās tie tiek iznesi uz lielajiem atkritumu konteineriem ēkas iekšpagalmā.
Uzņēmumam ir noslēgts līgums ar atkritumu apsaimniekošanas firmu, kas veic atkritumu savākšanu reizi nedēļā.
Secinājumi – ēdināšanas uzņēmums cenšas ievērot higiēnas prasības.
Ēdināšanas uzņēmumā ražošanas procesa laikā var rasties dažādi atkritumi, ko var iedalīt
šādās grupās:
ēdienu atliekas (gatavu ēdienu pārpalikumi, augu izcelsmes blakusprodukti – mizas
u.c., fritēšanā izmantotās eļļas);
agrākā pārtika (pārtikas produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš);
dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti (zivju, gaļas un olu pirmapstrādē radušies
neēdamie pārtikas atkritumi);
citi atkritumi (papīrs, stikls, metāls utt.)
Pārtikas un citus atkritumus uzņēmumā savāc atkritumu konteineros un seko, lai tie tiktu savlaicīgi iztukšoti, nepieļaujot pārmērīgu atkritumu uzkrāšanos. Atkritumu konteineru konstrukcija un materiāls ir ērts lietošanā un tīrīšanā. Atkritumu uzglabāšanai izmanto aiztaisāmus konteineros (ja nepieciešams, tie atveras bez roku palīdzības, t.i., kājminamie u.c.). Atkritumu savākšanai lieto vienreizējās lietošanas polietilēna maisus, ko ieklāj konteineros. Darba procesā atkritumu tvertnes var būt atvērtas, ja tas nerada piesārņojumu
apkārtējā vidē.
Konteineru skaitam uzņēmumā jābūt pietiekamam, un ražošanas telpās tos izvieto darba
vietās. Konteinerus iztukšo pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi maiņā. Pēc
katras iztukšošanas tos mazgā, žāvē, turklāt periodiski dezinficē speciāli paredzētā vietā
un/vai telpā.
Āra atkritumu konteinerus izvieto speciāli norobežotā, labiekārtotā laukumā, kuru uztur
kārtībā un tīrībā, nepieļaujot dzīvnieku un kaitēkļu piekļuvi.
…