Practice Reports
Sciences
Anatomy, Medicine and Hygiene
Ēdināšanas uzņēmuma sanitāri - higiēniskais novērtējums Y...-
Ēdināšanas uzņēmuma sanitāri - higiēniskais novērtējums Y pilsētas restorānā "X"
Practice Reports24 Anatomy, Medicine and Hygiene, Tourism, Traveling, Business
Nr. | Chapter | Page. |
Ēdināšanas uzņēmuma sanitāri – higiēniskais novērtējums | 5 | |
1. | Uzņēmuma plānojums un iekārtojums | 6 |
1.1. | Higiēnas faktori | 6 |
1.2. | Ēka un iekārtas | 6 |
1.3. | Pārtikas ražošanas telpas | 7 |
2. | Ūdens apgāde | 11 |
2.1. | Dzeramā ūdens apgāde | 11 |
2.2. | Dzeramā ūdens kvalitāte | 11 |
3. | Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas (ierīces) | 12 |
3.1. | Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas | 12 |
3.2. | Mazgāšanas un dezinsekcijas ierīču aprīkojums | 12 |
4. | Apgaismojums | 13 |
4.1. | Apgaismojuma ierīču izvietojums | 13 |
4.2. | Apgaismes ķermeņu veidi un armatūra | 13 |
5. | Ventilācija | 14 |
5.1. | Ventilācijas lūkas | 14 |
5.2. | Gaisa kondicionieri | 15 |
6. | Ģērbtuve un tualetes | 15 |
6.1. | Ģērbtuves | 15 |
6.2. | Tualete | 16 |
7. | Roku mazgāšanas iekārtas uzņēmuma zonās, kur strādā ar pārtiku | 16 |
7.1. | Iekārtu atrašanās vietas | 16 |
7.2. | Mazgājamo iekārtu aprīkojums | 16 |
8. | Iekārtas un darba rīki – materiāli un konstrukcijas ar higiēnas nodrošināšanas iespējām | 17 |
8.1. | Inventāra, iekārtu un trauku materiāli | 17 |
9. | Ražošanas higiēnas prasības | 18 |
9.1. | Mazgāšanas – dezinfekcijas plāns | 18 |
9.2. | Telpu mazgāšanas un dezinficēšanas biežums | 19 |
9.3. | Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu veidi | 19 |
9.4. | Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu gatavošana/iegāde | 19 |
9.5. | Mazgāšanas un dezinfekcijas procedūru pārbaude | 19 |
10. | Personāla higiēna | 21 |
10.1. | Personāla higiēnas prasību izstrādes noteikumi | 21 |
10.2. | Prasības apģērbam un apaviem | 21 |
10.3. | Prasības galvassegām | 22 |
10.4. | Rīkošanās savainojumu gadījumos | 22 |
10.5. | Sanitārais minimums | 23 |
10.6. | Medicīniskās apskates | 24 |
10.7. | Prasības apmeklētājiem | 24 |
11. | Pārtikas nekaitīguma nodrošinajums | 24 |
11.1. | Noteikumi un prasības pārtikas nekaitīgumam | 24 |
11.2. | Izejvielu kvalitātes dokumenti | 25 |
11.3. | Materiālu un priekšmetu atbilstība | 26 |
11.4. | Marķēšanas noteikumi | 26 |
11.5. | Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu nekaitīguma prasība | 26 |
11.6. | Nodalītās zonas | 26 |
11.7. | Produktu savienojamība uzglabājot | 26 |
11.8. | Izejvielu transportēšana | 27 |
11.9. | Mērinstrumenti aukstumiekārtās un saldētavās | 27 |
12. | Pārtikas atkritumi | 27 |
12.1. | Atkritumu savākšanas ierīces | 27 |
12.2. | Pārtikas atkritumu savākšana | 28 |
Izmantotā literatūra | 29 |
11.9. Mērinstrumenti aukstumiekārtās un saldētavās
MK noteikumi Nr. 452 „Noteikumi par mērīšanas līdzekļu verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm” (28.06.2005.). Katrā saldētavā un ledusskapī darbojas speciālās temperatūras mērīšanas ierīces, kas tiek regulētas piemērojot nepieciešamo temperatūru konkrētajiem produktiem, kas tiek turēti šajā aukstumiekārtā.
SECINĀJUMI: Tā kā uzņēmums ievēro galvenos pārtikas produktu nodrošinājuma pamatprincipus, šis restorāns strādā atbilstoši labas higiēnas prasībām.
12. PĀRTIKAS ATKRITUMI
12.1. Atkritumu savākšanas ierīces
Ēdināšanas uzņēmumā ražošanas procesa laikā var rasties dažādi atkritumi, ko var iedalīt attiecīgās grupās, kā ēdiena atliekas, agrārā pārtika, dzīvnieku izcelsmes produkti, citi atkritumi. Pārtikas un citus atkritumus uzņēmumā savāc atkritumu konteineros un seko, lai tie tiktu savlaicīgi iztukšoti, nepieļaujot pārmērīgu atkritumu uzkrāšanos.
Konteineru skaitam uzņēmumā jābūt pietiekamam, un ražošanas telpās tos izvieto darba vietās. Konteinerus iztukšo pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi maiņā. Pēc katras iztukšošanas tos mazgā, žāvē, turklāt periodiski dezinficē speciāli paredzētā vietā un telpā. Savukārt, āra atkritumu konteinerus izvieto speciāli norobežotā, labiekārtotā laukumā, kuru uztur kārtībā un tīrībā, nepieļaujot dzīvnieku un kaitēkļu piekļuvi. Atkritumus sargā no insektu, dzīvnieku un nepiederošu personu piekļūšanu to saturam. Ražošanas telpā kopumā atrodas 7 konteineri atkritumiem. Pārtikas atkritumi tiek mesti trauku mazgāšanas zonā, pirmapstrādes zonā un ēdienu gatavošanas zonā, speciāli izvietotajos konteineros. Atkritumus met gan virtuves strādnieki, gan arī viesmīļi. Pārējie atkritumu spaiņi domāti nepārtikas atkritumu izmešanai. Pēc tam, kad šie atkritumu konteineri ir pilni, tos iznes uz lielajiem atkritumu konteineriem, kas atrodas ēkas iekšpagalmā. Diemžēl restorāns nenodrošina nepiekļūšanu konteineriem no nepiederošu personu, dzīvnieku vai insektu puses.
Atkritumu iznešana notiek katras dienas darba beigās, bet ja nepieciešams arī biežāk. Atkritumus iznes vai nu viesmīlis vai kāds no virtuves darbiniekiem.
12.2. Pārtikas atkritumu savākšana
Ēdināšanas uzņēmums nodrošina atkritumu savākšanu, uzglabāšanu un slēdz līgumus par atkritumu apsaimniekošanu ar atkritumu savācējiem, šos dokumentus iekļaujot uzņēmuma paškontroles dokumentācijā. Tā kā restorāns sadarbojas ar komunālo uzņēmumu kombinātu, kas pēc līguma saistībām veic regulāru atkritumu izvešanu vienreiz nedēļā, uzņēmumam nav jāuztraucas par atkritumu savākšanu.
SECINĀJUMI: Pārtikas un nepārtikas atkritumu savākšana šajā restorānā norit atbilstoši labas higiēnas prasībām, jo tiek šķiroti pārtikas un nepārtikas atkritumi un tie tiek aiztransportēti uz speciālām atkritumu šķirotavām un izgāztuvēm, ko nodrošina atkritumu izvešanas firma.
…
ĒDINĀŠANAS UZŅĒMUMA SANITĀRI – HIGIĒNISKAIS NOVĒRTĒJUMS Mērķis: izvērtēt restorāna „X”, pilsētā „Y” atbilstību sanitāri – higiēnisko normu prasībām. Metode: izmantojot sekojošu likumdošanas aktu prasības (Labas higiēnas prakses vadlīnijas atklāta tipa ēdināšanas uzņēmumiem) Ēdināšanas uzņēmums ir jāizvērtē pēc sekojošiem Labas higiēnas prakses (LHP) posmiem: • Uzņēmuma plānojums un iekārtojums; • Ūdens apgāde; • Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas (ierīces); • Apgaismojums; • Ventilācija; • Ģērbtuves un tualetes; • Roku mazgāšanas iekārtas uzņēmuma zonās, kur strādā ar pārtiku; • Iekārtas un darba rīki – materiāli un konstrukcijas ar higiēnas nodrošināšanas iespējām; • Ražošanas higiēnas prasības; • Personāla higiēna; • Pārtikas nekaitīguma nodrošinājums; • Pārtikas atkritumi.
Pielikuma nav.
-
Ēdināšanas uzņēmuma sanitāri - higiēniskais novērtējums Y pilsētas restorānā "X"
Practice Reports24 Anatomy, Medicine and Hygiene, Tourism, Traveling, Business
- Prakses atskaite uzņēmuma vadībā
- Uzņēmuma finansiālās darbības analīze
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Restorānu prakse ēdināšanas uzņēmumā "Policijas akadēmija98"
Practice Reports for university21
-
Profesionālā prakse ēdināšanas uzņēmumā SIA "Jaunpils pils"
Practice Reports for university19
-
Prakses atskaite par piegādes ķēdes organizāciju uzņēmumā SIA "Baltrotors"
Practice Reports for university23
-
Iepirkumu organizēšana uzņēmumā SIA "Baltrotors"
Practice Reports for university41
-
Uzņēmuma SIA "Baltrotors" loģistikas sistēmas raksturojums
Practice Reports for university42