Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:544366
 
Evaluation:
Published: 13.01.2012.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ēdināšanas uzņēmuma sanitāri – higiēniskais novērtējums    5
1.  Uzņēmuma plānojums un iekārtojums    6
1.1.  Higiēnas faktori    6
1.2.  Ēka un iekārtas    6
1.3.  Pārtikas ražošanas telpas    7
2.  Ūdens apgāde    11
2.1.  Dzeramā ūdens apgāde    11
2.2.  Dzeramā ūdens kvalitāte    11
3.  Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas (ierīces)    12
3.1.  Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas    12
3.2.  Mazgāšanas un dezinsekcijas ierīču aprīkojums    12
4.  Apgaismojums    13
4.1.  Apgaismojuma ierīču izvietojums    13
4.2.  Apgaismes ķermeņu veidi un armatūra    13
5.  Ventilācija    14
5.1.  Ventilācijas lūkas    14
5.2.  Gaisa kondicionieri    15
6.  Ģērbtuve un tualetes    15
6.1.  Ģērbtuves    15
6.2.  Tualete    16
7.  Roku mazgāšanas iekārtas uzņēmuma zonās, kur strādā ar pārtiku    16
7.1.  Iekārtu atrašanās vietas    16
7.2.  Mazgājamo iekārtu aprīkojums    16
8.  Iekārtas un darba rīki – materiāli un konstrukcijas ar higiēnas nodrošināšanas iespējām    17
8.1.  Inventāra, iekārtu un trauku materiāli    17
9.  Ražošanas higiēnas prasības    18
9.1.  Mazgāšanas – dezinfekcijas plāns    18
9.2.  Telpu mazgāšanas un dezinficēšanas biežums    19
9.3.  Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu veidi    19
9.4.  Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu gatavošana/iegāde    19
9.5.  Mazgāšanas un dezinfekcijas procedūru pārbaude    19
10.  Personāla higiēna    21
10.1.  Personāla higiēnas prasību izstrādes noteikumi    21
10.2.  Prasības apģērbam un apaviem    21
10.3.  Prasības galvassegām    22
10.4.  Rīkošanās savainojumu gadījumos    22
10.5.  Sanitārais minimums    23
10.6.  Medicīniskās apskates    24
10.7.  Prasības apmeklētājiem    24
11.  Pārtikas nekaitīguma nodrošinajums    24
11.1.  Noteikumi un prasības pārtikas nekaitīgumam    24
11.2.  Izejvielu kvalitātes dokumenti    25
11.3.  Materiālu un priekšmetu atbilstība    26
11.4.  Marķēšanas noteikumi    26
11.5.  Mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu nekaitīguma prasība    26
11.6.  Nodalītās zonas    26
11.7.  Produktu savienojamība uzglabājot    26
11.8.  Izejvielu transportēšana    27
11.9.  Mērinstrumenti aukstumiekārtās un saldētavās    27
12.  Pārtikas atkritumi    27
12.1.  Atkritumu savākšanas ierīces    27
12.2.  Pārtikas atkritumu savākšana    28
  Izmantotā literatūra    29
Extract

11.9. Mērinstrumenti aukstumiekārtās un saldētavās
MK noteikumi Nr. 452 „Noteikumi par mērīšanas līdzekļu verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm” (28.06.2005.). Katrā saldētavā un ledusskapī darbojas speciālās temperatūras mērīšanas ierīces, kas tiek regulētas piemērojot nepieciešamo temperatūru konkrētajiem produktiem, kas tiek turēti šajā aukstumiekārtā.
SECINĀJUMI: Tā kā uzņēmums ievēro galvenos pārtikas produktu nodrošinājuma pamatprincipus, šis restorāns strādā atbilstoši labas higiēnas prasībām.

12. PĀRTIKAS ATKRITUMI
12.1. Atkritumu savākšanas ierīces
Ēdināšanas uzņēmumā ražošanas procesa laikā var rasties dažādi atkritumi, ko var iedalīt attiecīgās grupās, kā ēdiena atliekas, agrārā pārtika, dzīvnieku izcelsmes produkti, citi atkritumi. Pārtikas un citus atkritumus uzņēmumā savāc atkritumu konteineros un seko, lai tie tiktu savlaicīgi iztukšoti, nepieļaujot pārmērīgu atkritumu uzkrāšanos.
Konteineru skaitam uzņēmumā jābūt pietiekamam, un ražošanas telpās tos izvieto darba vietās. Konteinerus iztukšo pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi maiņā. Pēc katras iztukšošanas tos mazgā, žāvē, turklāt periodiski dezinficē speciāli paredzētā vietā un telpā. Savukārt, āra atkritumu konteinerus izvieto speciāli norobežotā, labiekārtotā laukumā, kuru uztur kārtībā un tīrībā, nepieļaujot dzīvnieku un kaitēkļu piekļuvi. Atkritumus sargā no insektu, dzīvnieku un nepiederošu personu piekļūšanu to saturam. Ražošanas telpā kopumā atrodas 7 konteineri atkritumiem. Pārtikas atkritumi tiek mesti trauku mazgāšanas zonā, pirmapstrādes zonā un ēdienu gatavošanas zonā, speciāli izvietotajos konteineros. Atkritumus met gan virtuves strādnieki, gan arī viesmīļi. Pārējie atkritumu spaiņi domāti nepārtikas atkritumu izmešanai. Pēc tam, kad šie atkritumu konteineri ir pilni, tos iznes uz lielajiem atkritumu konteineriem, kas atrodas ēkas iekšpagalmā. Diemžēl restorāns nenodrošina nepiekļūšanu konteineriem no nepiederošu personu, dzīvnieku vai insektu puses.
Atkritumu iznešana notiek katras dienas darba beigās, bet ja nepieciešams arī biežāk. Atkritumus iznes vai nu viesmīlis vai kāds no virtuves darbiniekiem.

12.2. Pārtikas atkritumu savākšana
Ēdināšanas uzņēmums nodrošina atkritumu savākšanu, uzglabāšanu un slēdz līgumus par atkritumu apsaimniekošanu ar atkritumu savācējiem, šos dokumentus iekļaujot uzņēmuma paškontroles dokumentācijā. Tā kā restorāns sadarbojas ar komunālo uzņēmumu kombinātu, kas pēc līguma saistībām veic regulāru atkritumu izvešanu vienreiz nedēļā, uzņēmumam nav jāuztraucas par atkritumu savākšanu.
SECINĀJUMI: Pārtikas un nepārtikas atkritumu savākšana šajā restorānā norit atbilstoši labas higiēnas prasībām, jo tiek šķiroti pārtikas un nepārtikas atkritumi un tie tiek aiztransportēti uz speciālām atkritumu šķirotavām un izgāztuvēm, ko nodrošina atkritumu izvešanas firma.

Author's comment
Editor's remarks
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,98 €
Work pack Nr. 1248308
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register