Bāri.
Bāri ir ēdināšanas uzņēmumi ar oriģinālu interjeru, kuros viesu apkalpošana tiek veikta pie bāra letes vai galdiņa.
Sākumā bāros dominēja alkoholiskie dzērieni un kokteiļi, tad pakāpeniski parādījās arī ēdieni uzkodu veidā.
Bāra jēdziens ir saistīts ar apzīmējumiem- barjera, iežogos, bufete.
Noteicošais bāra sortiments ir alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni. Tam paredzēta rūpīgi izstrādāta dzērienu un kokteiļu karte. Uzkodas ir nelielā klāstā, iespējami arī karstie ēdieni, taču to pagatavošana ir vienkārša.
Bāra raksturojums.
Bāros būtu jābūt:
tirdzniecības telpām
ražošanas telpām
sadzīves telpām personālam
administrācijas telpām
noliktavām
Apkalpošanas funkcijas bārā veic bārmenis vai bārmenis - oficiants.
Bārmeņa pienākumi.
Bārmeņa darbs norisinās pie letes.
Atnākot klientam, ar to jāsasveicinās.
Tad jājautā, ko vēlas iedzert, kad izvēle izdarīta, jānosauc visi pieejamie viena tipa dzērieni.
Un tad izvēlas piemēroto glāzi un pasniedz to piepildītu ar vēlamo dzērienu.
Bārmenim obligāts likums ir pārzināt bārā izmantojamās glāzes.
…