Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:464792
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.01.2016.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Used
Extract

Runas centri – ir runas kustību un runas uztveres centri; sk. Broka (motorais) centrs; Vernike (sensorais) centrs.
Runas darbība – 1) runa kā process (atšķirībā no sagatavotās runas, piem., lekcijas) vienlaicīgi ir dažādu zinātņu priekšmets: valodniecības, psiholoģijas, fizioloģijas u.c.; 2) valoda kā runas spējas sociālais produkts: nepieciešamo apstākļu kopums, ko apguvusi sabiedrība, lai varētu šo spēju īstenot: individuālā runāšana, iekļaujot arī klausītāju kā runas līdzdalībnieku; 3) indivīda runa; psiholoģijā – runa no lietišķā viedokļa, t.i., runa kā darbība (ja tai ir specifiska motivācija, ko nevar īstenot ar citiem darbības veidiem) vai kā runas darbība, kas iekļauta citos darbības veidos; r.d. ir ieceres, plānošanas (iekšējās programmēšanas), īstenošanas un kontroles posmi; r.d. izdala šādas prasmes: klausīšanos, runāšanu, rakstīšanu un lasīšanu; sk. klausīšanās; lasīšana; rakstīšana; runāšana; sk. arī runa.
Runas dzirde – fonemātiskā dzirde; cilvēkam piemītoša smalki difirencēta dzirde, kas nodrošina valodas skaņu uztveršanu, vārda skanējumu veidojošo fonēmu atšķiršanu un pazīšanu; r.dz. ir izšķiroša nozīme valodas skaņu jomas apguvē un diferencēšanā; r.dz. attīstās pakāpeniski: bērnam veidojas precīzi, diferencēti vārdu un atsevišķu skaņu akustiskie un artikulācijas tēli; ja r.dz. attīstība aizkavējas ( pēc dzirdes nediferencē atsevišķas runas skaņas), novēro specifiskus izrunas traucējumus, rodas grūtības iemācīties lasīt un rakstīt, jo attīstīta r.dz. ir šo prasmju apguves svarīgs priekšnoteikums; sal. sk. runas uztvere.
Runas elpošana – elpošana runas procesā atšķiras no parastās elpošanas ar īsāku un dziļāku ieelpu un pagarinātu izelpu (7 līdz 8 reizes garāku par ieelpu), ievērojami lielāku elpošanas tilpumu; notiek balss saišu maksimāla attālināšanās ieelpā un tuvināšanāš izelpā; sk. elpošana.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1351815
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register