Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:774558
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.10.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Pārmērīgi intensīva platību izmantošana var beigties ar augsnes degradāciju. It sevišķi tas izpaužas tajās pasaules vietās, kur novērojamā augsnes erozija, ūdens resursu izsīkšana un tuksnešu veidošanās sasāļotās augsnēs.
Baltijas reģionā lauksaimniecības ietekme uz vidi visvairāk izjūtama ūdens avotos. Eitrofikācija un gruntsūdens piesārņošana ar nitrātiem ceļas no nepareizas saimniekošanas metodes lopkopībā un zemkopībā. Bez tam pašreizējās saimniekošanas metodes negatīvi iedarbojas uz augsni, veicinot tās sablīvēšanos un humusa satura samazināšanos. Tādējādi atmosfērā nonāk amonjaks, metāns un slāpekļa oksīdi.
Ekosistēmu spēja uzņemt un pārstrādāt piesārņojumu un atkritumus ir ierobežota. Lai ekosistēmas varētu funkcionēt, šos ierobežojumus nedrīkst ilgstoši ignorēt, jo tie faktiski nosaka cilvēka iedarbības apjomu uz biosfēru.

Minerālmēslojuma pielietošana.
Pēdējos gadu desmitos, lai sasniegtu augstākas kultūraugu ražas, Baltijas reģiona lauksaimniecībā arvien lielākos apjomos tika izmantoti minerālmēsli un pesticīdi. Tāpēc pieauga slāpekļa un fosfora savienojumu izskalošanās ar virszemes un drenu noteci, kā arī slāpekļa savienojumu emisija atmosfērā, kas atstāja negatīvas sekas Baltijas jūras un visa reģiona vidē.
Augsnes auglības samazinājums kā augšņu erozija vai ražas iznese galvenokārt tika kompensēts, palielinot minerālmēslu devas. Līdz 1950. gadam minerālmēslus lietoja ļoti maz. Vēlāk sākas intensīva minerālmēslu izmantošana, kas turpinājās līdz septiņdesmitajiem gadiem, kad šis process apstājās Baltijas reģiona rietumu valstīs. Tā kā labāk tika izmantoti minerālmēsli, apgūti jauni kultūraugu hibrīdi un prasmīgāk apstrādāta augsne, ražas turpināja celties. Austrumeiropas valstīs minerālmēslu pielietošanas pieaugums turpinājās līdz astoņdesmito gadu beigām, bet tad tas saka kristies.…

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register