Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:175044
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.03.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  ADMINISTRATĪVĀS TIESĪBAS, TO SAIKNE AR CITĀM TIESĪBU NOZARĒM    5
2.  ADMINISTRATĪVAIS PĀRKĀPUMS, TĀ JĒZIENS    8
2.1.  Administratīvā pārkāpuma sastāva pamatpazīmes    9
3.  ADMINISTRATĪVĀ ATBILDĪBA, TĀS JĒZIENS    15
3.1.  Administratīvās atbildības principi    15
3.2.  Administratīvās atbildības atšķirība no citiem juridiskās atbildības veidiem    17
4.  SITUĀCIJAS UN APSTĀKĻI, KAS NEPIEĻAUJ PERSONAS SAUKŠANU PIE ADMINISTRATĪVĀS ATBILDĪBAS    18
4.1.  Galējā nepieciešamība    18
4.2.  Nepieciešamā aizstāvēšanās    18
4.3.  Nepieskaitāmība un vecums, ar kuru iestājas administratīvā atbildība    19
5.  LIKUMA SPĒKS PIEMĒROJOT ADMINISTRATĪVO ATBILDĪBU    20
6.  ADMINISTRATĪVĀS ATBILDĪBAS FUNKCIJAS    21
6.1.  Apstākļi, kas mīkstina atbildību par administratīvo pārkāpumu    21
6.2.  Apstākļi, kas pastiprina atbildību par administratīvo pārkāpumu    21
7.  ADMINISTRATĪVAIS SODS, TO VEIDI    23
7.1.  Administratīvo sodu uzlikšanas vispārīgie principi    23
7.2.  Administratīvo pārkāpumu izskatīšanas kārtība Ventspils pilsētas domes Administratīvajā komisijā    24
8.  ADMINISTRATĪVĀS ATBILDĪBAS MĒRĶIS UN SODA MĒRĶIS    27
  SECINĀJUMI    30
Extract

Lai runātu par jebkāda veida pārkāpumiem vai jebkāda veida atbildību, vispirms gribu pieskarties tiesību vispārējam raksturojumam.
Kas ir tiesības? Vai kāds ir atradis šī vārda īsto definīciju?
Tiesības kā jēdziens pastāv jau gadsimtiem ilgi un tikpat ilgi cilvēki cenšas tām atrast definējumu. Cilvēks pēc savas būtības jau piedzimstot ir indivīds, gan pēc sava ārējā izskata, gan pēc dzīves veida un uzskatiem. Tomēr pasaule ir iekārtota tā, ka cilvēks nevar iztikt bez citiem cilvēkiem, t.i. sabiedrības. Šīs divas īpašības - cilvēka individualitāte, vienreizējība, egoistiskā daba un tajā pat laikā tieksme pēc sabiedrības rada ikdienas dzīvē nepārtrauktas interešu un darbības sadursmes, kas ir par pamatu vispārējai neapmierinātībai un nekārtībai, tātad sabiedrības regresam. Tāpēc, lai sabiedrība varētu pastāvēt un attīstīties, ir nepieciešama zināma piekāpšanās un atteikšanās no savām ego prasībām no atsevišķu sabiedrības locekļu puses. Sabiedrības locekļiem ir jāvienojas savā starpā -šī vienošanās, protams, pastāv formāli, jo visos jautājumos uzzināt katra sabiedrības locekļa viedokli un vienoties par vienu kopīgo ir neiespējami. Šo vienošanās galarezultāti, ja tie savu izpausmes formu atrod likumos un citos valsts atzītos aktos, kļūst par visiem saistošu uzvedības normu sistēmu - tiesībām, kas regulē sabiedrības locekļu savstarpējās attiecības un sabiedrības locekļu attiecības pret valsti kā tiesiskās vai prettiesiskās darbībās novērtēšanas obligāto kritēriju, balstoties uz brīvības, taisnības un vienlīdzības principiem.
Tātad, tiesības ir katras sabiedrības nepieciešama sastāvdaļa un tās nosaka kārtību, kurai jāpakļaujas kā visai sabiedrībai, tā sabiedrības atsevišķiem locekļiem.
Taču šādi tiesības tiek raksturotas kā parādība, aprakstot tiesību būtiskākās ārējās pazīmes - regulatorisko dabu, oficiālo izteiksmi likumos un citos juridiskos tiesību aktos, tiesību aizsardzību no valsts puses u.tml., bet netiek ņemts vērā, ka tiesībām ir savs saturs - tiesību iekšējais, slēptais raksturs un īpašības un to var atklāt tikai meklējot.
Kas tad īsti ir tiesību īstais avots un radīšanas iniciators? Kāpēc tiesības ir tik visaptveroši spēcīgas, ka cilvēki tās ievēro un vai visi valsts izdotie likumi ir tiesības?
Uzskatu, ka būtu nepieciešams tiesības pētīt ne vien no praktiskā, bet arī no psiholoģiskā, loģiskā, socioloģiskā un ētiskā aspekta, t.i. veikt tiesību filozofisko apcerējumu.
Personām, kurām ikdienas dzīvē nākas saskarties ar tiesībām ir zināms, ka tiesību satura izskaidrojumi ir ļoti dažādi, katrs tos interpretē savādāk. Es gribētu piekrist profesora V.Jakubaņeca secinājumam, ka „tiesības ir uz labo, taisnīgumu, patieso orientēts individuālās un sabiedriskās dzīves pašregulācijas universāls institucionāls līdzeklis, kas galu galā kalpo to cilvēku vajadzību apmierināšanai, kuras atspoguļojas subjektīvo tiesību formā.”1
LU Juridiskās fakultātes lektors uzskata, ka „Tiesības ir sociāls institūts – tās nepastāv ārpus sabiedrības. Arī sabiedrības nepastāv bez jebkādas sociālas regulācijas, vienalga kādā formā šī regulācijas tiek realizēta.”2
Savā darbā gribu nedaudz pieskarties jautājumiem, kas tad ir administratīvās tiesības, vai to normas garantē labo, taisnīgo, patieso un kalpo cilvēku vajadzību apmierināšanai. Tāpat arī mēģināšu sīkāk analizēt, kas ir administratīvo tiesību pārkāpums un administratīvā atbildība, ņemot vērā Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu ar izsludinātajiem grozījumiem līdz 2003.gaa 1. jūlijam, iesaistot piemērus no Latvijas tiesu prakses un manas darba vietas ..............tiesa, kā arī darbā sniegts īss ieskats kā notiek administratīvo pārkāpumu izskatīšana ..............pilsētas domes Administratīvajā komisijā.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1122661
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register