Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:673329
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.04.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  ADOPCIJAS KĀRTĪBA    4
2.  ADOPCIJAS NOSLĒPUMA GLABĀŠANA    6
3.  ADOPCIJAS PABALSTS    7
4.  ADOPCIJAS ATCELŠANA    8
5.  NEPILNGADĪGA BĒRNA ADOPCIJA    10
6.  PILNGADĪGAS PERSONAS ADOPCIJA    11
7.  PRASĪBAS, KAS ATTIECAS UZ ADOPTĒTĀJU    12
8.  VAIRĀKU BĒRNU ADOPCIJA    13
9.  ADOPCIJAS DALĪBNIEKU PIEKRIŠANA    14
10.  ADOPTĒTĀ VĀRDS UN UZVĀRDS    16
11.  RADNIECĪBAS ATTIECĪBU IZBEIGŠANĀS AR ADOPCIJAS ATCELŠANU    17
12.  BĒRNU TIESĪBU AIZSARDZĪBAS ORGANIZĀCIJAS    18
13.  BĀRIŅTIESU UN PAGASTIESU KOMPETENCE ADOPCIJAS LIETU KĀRTOŠANĀ    21
  SECINĀJUMI    22
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    23
Extract

Adopcija sākas ar pieteikuma iesniegšanu. Kur jāiesniedz iesniegums ir atkarīgs no tā, vai adoptētājs ir Latvijas republikas pastāvīgais iedzīvotājs vai ārvalstnieks. Pieteikumu par adopciju pieņem bāriņtiesa pēc adoptētāja vai adoptējamā pastāvīgās dzīvesvietas, izņemot pieteikumu, ko iesniedz ārvalstīs dzīvojoša persona. Tā pieteikumu var iesniegt jebkurā bāriņtiesā. Pieteikumam ir jāpievieno dokumenti un tajā jānorāda citi pierādījumi, kas apliecina CL 162.-170. pantā minētos apstākļus .
Bāriņtiesa- pārbauda iesniegtos dokumentus, iepazīstas ar adoptētāja personību un viņa dzīves apstākļiem, pieņem lēmumu, kurā dod atzinumu, ka adopcija nenāks par ļaunu adoptētajam. Pēc tam adoptētājs izvēlas adoptējamo bērnu bāreņu audzināšanas iestādē, ja vien viņam, jau iesniedzot pieteikumu par adopciju, nav zināms adoptējamais bērns. Bāriņtiesas pozitīvs lēmums par adopcijas iespējamību jāiesniedz 6 mēnešu laikā ;adoptētājs izvēlas konkrētu bāreņu auzdināšanas iestādi un adoptējamo bērnu, saņam paziņojumu bāriņtiesai par konkrēto adoptējamo bērnu. Pēc tam bāriņtiesa, saņēmusi šos dokumentus, izsniedz adoptētājam atzinumu par adopcijas iespējamību vai arī motivētu attiekumu adopcijai. Ja adoptētājam bērns jau zināms _radinieks, laulātā bērns, savs ārlaulības bērns vai pilngadīga persona), tad augstāk minētā procedūra atkrīt un bāriņtiesa galīgo atzinumu par adopcijas iespēju vai motivētu atteikumu dod jau pēc adopcijas pieteikuma saņamšanas.
Adopcija uzskatīta par notikušu, tiklīdz tiesa, adoptētājam lūdzot, to apstiprina. Saskaņā ar CPL 259.pantu adopciju apstiprina pilsētas (rajona) tiesa pēc nepilngadīgās personas adoptētāja pieteikuma, bet pilngadīgas personas adopcijas gadījumā –pēc adoptētāja un adoptējamā kopēja pieteikuma. Bāriņtiesas atzinums var būt negatīvs, tad bāriņtiesa dod adoptētājam motivētu atzinumu. Pamats atteikumam var būt apstākļi , kuru dēļ adopcija nav pieļaujama, vai arī tā nav bērna interesēs- adotētājs neatbilst likuma prasībām (CL 163.p.) ,slimo ar slimībām, kuras var būt šķērslis adopcijai, nav nepieciešamo dzīves apstākļu adoptētā bērna audzināšanai, ja viņš savu morālo, darba apstākļu, vecuma u.tml. apstākļu dēļ nav piemērots bērna audziņāšanai. Šo apstākļu dēļ var attiekt adopciju arī bērna tuvam radiniekam.
Adoptētāja nāve, iekams tiesa adopciju apstiprinājusi, nav šķērslis tās apstiprināšanai. Nav atrisināts jautājums, kā rīkoties, ja adoptētājs nomirst pēc pozitīva bāriņtiesas lēmuma par adopcijas saņemšanas , nepaspēja to iesniegt apstiprināšanai. Adoptējamā nāves gadījumā pirms pieteikuma iesniegšanas apstiprināšanai zūd pamats šāda pieteikuma iesniegšanai, bet pēc pieteikuma iesniegšanas tiesā, lieta ir jāizbeidz.
Ar adopciju bērns iegūst laulības bērna tiesisko stāvokli (CL 173.p.), t.i., visas faktiskās un tiesiskās radinieka attiecības ar adoptētāju. Un lai viņš ārēji būtu kā adoptētāja miesīgs bērns, likums atļauj adoptētājus ierakstīt adoptētā bērna dzimšanas reģistrā un attiecīgi dzimšanas apliecībā kā vecākus. Tas ne tikai vien nodrošina adopcijas noslēpumu, bet arī adoptētā bērna pilnīgāku iekļaušanos adoptētāja ģimenē, novērš (ārējas) pazīmes, kas liecina par bērna adopciju. Likumā noteiktās adopcijas sekas gan nav atkarīgas no tā, vai adoptētāji ir ierakstīti par bērna vecākiem vai nē.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1134222
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register