Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:323255
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.05.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Produkta raksturojums    3
  Alus ražošanas nepieciešamības pamatojums    4
  Alus ražošanas tehnoloģiskā shēma    5
  Patērētājiem pieejamā alus sortimenta raksturojums tirdzniecības vietās    8
  Izmantotā literatūra    12
Extract

1. Produkta raksturojums

Līdzās dabīgam vīnogu vīnam, alus attiecas pie senākajiem un pēc sastāva sarežģītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Izņemot alkoholu, alus satur lielu vērtīgu komponentu daudzumu. Tāpēc alu un tā „pusfabrikātu” – misu, nereti izmantoja kā ziemas uztura elementu. Bez tam, alus ietilpa tautas medicīnas līdzekļu arsenālā. Tika uzskatīts, ka alus veicina ēstgribas palielināšanos, paātrina augšanu, fizisko attīstību un stiprina veselību. Valdīja pārliecība, ka alus stimulē laktāciju sievietēm un paaugstina potenci vīriešiem. Ar alu regulāri dzirdīja bērnus, sākot ar mazu vecumu. Holēras epidēmiju laikā alus ietilpa šīs slimības profilakses galveno tautas līdzekļu sarakstā.
Galvenie alus komponenti. Alus, tāpat kā vīns, ir dabīgs alkoholisks dzēriens, kurš satur lielu savienojumu daudzumu, kuri veidojas fermentācijas procesā un ienāk tajā no augu izejvielām. Galvenie alus komponenti ir ūdens (91 – 93%), ogļhidrāti (1,5 – 4,5%), etilspirts (3,5 – 4,5%) un slāpekli saturošās vielas (0,2 – 0,65%). Pārējos komponentus apzīmē kā minorus komponentus.
Alus ogļhidrāti (aptuveni 26 g/l) par 75 – 85% sastāv no dekstrīniem. Parastajiem cukuriem (glikoze, saharoze, fruktoze) pienākas 10 – 15% no kopējā ogļhidrātu skaita. Un tikai 2 – 8% ogļhidrātu pārstāv citi, jaukti cukuri (polisaharīdi, pektīna fragmenti u.c.).
Etilspirts (aptuveni 30 g/l), līdzās ogļhidrātiem, ir galvenais komponents, kas nodrošina šī dzēriena kaloritāti, kura veido aptuveni 400 – 500 kkal/l. Salīdzinājumam: piena, Coca-cola vai augļu sulu kaloritāte svārstās 600 – 700 kkal/l robežās. Ņemot vērā to, nevar piekrist esošajam priekšstatam par to, ka mērena alus lietošana veicina ķermeņa masas palielināšanos un pat spēj novest pie aptaukošanās. Vienlaicīgi alum piemīt spēja stimulēt ēstgribu un veicināt pārmērīgu pārtikas lietošanu.
Etanols, kurš organismā ienāk kopā ar alu, nerada dehidratācijas efektu, pateicoties augstam ūdens saturam šajā dzērienā. Atšķirībā no vīna, alus nesatur lielu augstāko spirtu daudzumu (500 – 100 g/l), bet metilspirta tajā praktiski nav.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register