Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:395184
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.10.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
I.  Vispārīgas ziņas    4
II.  Sociāli- ekonomiskie rādītāji    5
III.  Iedzīvotāji    6
IV.  Saimniecība    9
1.  Rūpniecība    9
2.  Enerģētika    10
3.  Mašīnbūve    11
4.  Lauksaimniecība    13
5.  Transports un ārējā tirdzniecība    14
V.  Politika    15
VI.  Daba    17
  Literatūras saraksts    18
Extract

Ma­na iz­vē­lē­tā re­fe­rā­ta tē­ma ir par Ame­ri­kas Sa­vie­no­ta­jām Val­stīm un tās ie­dzī­vo­tā­jiem, it īpa­ši par to so­ci­ālo un eko­no­mis­ko stā­vok­li. Ma­zāk ne­kā 400 ga­dus ASV no me­žo­nī­gas ze­mes, ko ap­dzī­vo tās ne­dau­dzie ie­ze­mie­ši, kļu­vu­si par pa­sau­les spē­cī­gā­ko liel­val­sti. ASV vei­do 50 šta­ti, ie­skai­tot Aļas­ku tā­lu zie­me­ļos un Ha­va­ju sa­las Klu­sa­jā oke­ānā. Valsts aus­tru­mos, at­ro­das Ap­ala­ču kal­ni, rie­tu­mos – Klin­šu kal­ni, bet vi­dus­da­ļā pla­šā­ko te­ri­to­ri­ju aiz­ņem Lie­lie lī­dze­nu­mi. Ba­gā­tī­gie og­ļu, naf­tas un ci­tu de­rī­go iz­rak­te­ņu krā­ju­mi, kā arī pla­šā imig­rā­ci­ja 19.gad­sim­ta un 20.gad­sim­ta sā­ku­mā vei­ci­nā­ja strau­ju rūp­nie­cī­bas un tirdz­nie­cī­bas at­tīs­tī­bu.
Mūs­die­nu ame­ri­kā­ņu ra­žo­ju­mi un kul­tū­ra ir pa­zīs­ta­mi vi­sā pa­sau­lē. Gan tās ātr­ie uz­ko­ža­mie – hot­do­gi, ham­bur­ge­ri un bez­al­ko­ho­lis­kie dzē­rie­ni – gan ki­no­fil­mu un tele­vī­zi­jas šo­va per­so­nā­ži ir at­pa­zīs­ta­mi no Ber­lī­nes līdz Pe­ki­nai. Ša­jās ASV liel­rūp­nie­cī­bas no­za­rēs ir ie­gul­dīts mil­jo­niem do­lā­ru, un tām ir lie­la no­zī­me valsts eko­no­mi­kā.
ASV ir ba­gā­tā­kā valsts pa­sau­lē. Tā ie­ņem lī­der­po­zī­ci­jas dzelzs, tē­rau­da, kok­ma­te­ri­ālu, elek­tro­nis­ko ie­kār­tu ra­žo­ša­nā, au­to­ma­šī­nu un lid­ma­šī­nu bū­vē. Šīs no­za­res no­dro­ši­na ar dar­bu lie­lu skai­tu cil­vē­ku, tur­klāt sie­vie­tes vei­do gan­drīz pus­i no valsts dar­ba­spē­ka.
ASV jau sen tiek uz­ska­tī­ta par „skais­to sap­ņu zem­i, kur var pie­pil­dīt vi­sus sap­ņus”. Jā­at­zīst, ka tā ir zi­nā­ma pa­tie­sī­ba, jo ap­ņē­mī­gus, gud­rus un cen­tī­gus cil­vē­kus tur ne­trau­cē mil­zī­ga bi­ro­krā­ti­ja, li­ku­mu ie­ro­be­žo­ju­mi un ie­rū­sē­ju­šas tra­dī­ci­jas. Ame­ri­kas Sa­vie­no­ta­jās Val­stīs cil­vē­ki bau­da pa­tie­su brī­vī­bu, kas ļauj cil­vē­kiem un val­stij at­tīs­tī­ties.
ASV de­vums de­mo­krā­ti­jas at­tīs­tī­bā ir mil­zīgs, pirm­kārt, ASV bi­ja pirm­ā valsts pa­sau­les vēs­tu­rē, ku­rā ti­ka pie­ņem­ta kon­sti­tū­ci­ja 1783. ga­dā, ku­ra ar la­bo­ju­miem dar­bo­jas vēl šo­brīd. Šī kon­sti­tū­ci­ja bal­stī­jās uz ap­gais­mī­bas ide­jām, ka vi­si cil­vē­ki ir vien­lī­dzī­gi, brī­vi un tiem pie­der ne­at­ņe­ma­mas tie­sī­bas.
Liels ir ASV po­li­tis­kais pres­tižs pa­sau­lē. Ņu­jor­kā at­ro­das ANO štābs, ASV ir NA­TO blo­ka va­do­šā valsts, dau­dzu starp­tau­tis­ku or­ga­ni­zā­ci­ju un pa­sau­les pro­jek­tu līdz­da­līb­nie­ce. ASV va­da arī tā sau­kto ka­ru pret te­ro­ris­mu, ir gal­ve­nā rie­tu­mu pa­sau­les in­ter­ešu aiz­stā­ve pa­sau­lē. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1180061
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register