Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:917859
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.06.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Used
Extract

Pēdējo gadu laikā "aplokšņu algu" problēma Latvijā kļūst aizvien nopietnāka. Pret to cīnās ar dažādiem līdzekļiem un paņēmieniem, taču "aplokšņu algu" skaits turpina augt. Kā visefektīvāk cīnīties pret šo nodokļu nemaksāšanas veidu - jautājums, uz kuru tiek meklētas atbildes, bet īstas skaidrības joprojām nav.
A.Brauna (Brauna 2003) publikācijā "Nodokļu nemaksātāju pēdējos gados kļuvis vairāk" raksta, ka piektā daļa darba ņēmēju atzinušies, ka viņi algu saņem aploksnē, bet, viņasprāt, patiesais nelegālā atalgojuma saņēmēju skaits varētu būt vēl lielāks. Rakstā teikts, ka Latvijā šādu darba ņēmēju ir divreiz vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā, turklāt nelegālo ienākumu izplatība, salīdzinot ar 1998.gadu, būtiski augusi. A.Brauna (2003), balstoties uz 2003. gadā veikto Somijas Darba ministrijas pētījumu, secina, ka strādājošie Latvijā saņem par 60% vairāk, nekā uzrāda statistika, tātad ir pamats runāt par miljoniem, kas nenomaksātu nodokļu veidā aizplūt garām valsts kasei. Tātad, ja darba devēji godīgi nomaksātu visus nodokļus, valsts budžets būtu apjomīgāks, līdz ar to varētu paaugstināt ne tikai pensijas un nodrošināt kvalitatīvāku veselības aprūpi, bet vairāk naudas atvēlēt arī izglītības iestādēm un autoceļu sakārtošanai, par ko pēdējā laikā tiek īpaši daudz runāts. Lielais aplokšņu algu skaits norāda arī uz to, cik sociāli neaizsargāti ir darbinieki, nesaņemot ne slimības, ne bezdarbnieku pabalstus. Turklāt "aplokšņu algas" ir nevienlīdzīga konkurence tiem uzņēmumiem, kas godīgi maksā visus nodokļus.
Kā liecina iepriekš minētais pētījums, pirms četriem gadiem Igaunijā algas aploksnē izmaksātas biežāk (19% aptaujāto) nekā Latvijā (16%), taču pērn aina bijusi jau gluži cita — Latvijā nelegālajos ienākumos atzinušies 22% darba ņēmēju, kamēr Igaunijā un Lietuvā viņu ir attiecīgi 10% un 12% (citēts pēc: Brauna 2003).…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register