Reducēšanas reakcijas ir vienas no svarīgākajām organiskajā ķīmijā. Viena no biežāk lietotajām reducēšanām ir nitrogrupas reducēšana, kas ļauj iegūt amīnus, īpaši aromātisko savienojumu reducēšana, kas ļauj iegūt anilīnus, kam ir liela nozīme gan krāsvielu rūpniecībā, gan bioloģiski aktīvu savienojumu meklējumos, arī sprāgstvielu ražošanā un degradācijas (utilizācijas) iespēju izpētē.
Mazāk pētīta un pielietota ir karboksilgrupu reducēšana, īpaši tāpēc, ka ir daudz citu metožu, kā iegūt spirtus vai aldehīdus, kā arī tāpēc, ka bieži karbonskābe kā izejviela ir dārgāka nekā iegūtais gala produkts – spirts vai aldehīds, arī tāpēc, ka karboksilgrupas reducēšana ir visai sarežģīts process, kas prasa daudz laika, bet iznākumi bieži ir visai mazi. Tomēr arī šīm reakcijām ir pielietojums, īpaši sarežģītāku molekulu gadījumos tā var būt visai nozīmīga metode spirtu iegūšanai, kam potenciāli var būt liela nozīme jaunu parfīmu izstrādē, izmantojot šādus spirtus esteru ieguvei [1].
Mana darba mērķis bija izpētīt šo reducēšanas reakciju iespējas, atrast selektīvākās metodes aromātisko karboksilsavienojumu reducēšanai, ja šie savienojumi satur arī nitrogrupas, selektīvi noreducējot šos savienojumus līdz nitroaminospirtiem. Kā mērķsavienojumi tika izvēlēti maz izpētīti 2-amino-4,6-dinitro- un 4-amino-2,6-dinitrobenzilspirti,kas tiek lietoti kā modeļvielas augsnes piesārņojuma ar sprāgstvielām pētīšanai, potenciāli šie savienojumi varētu tikt pielietoti krāsvielu sintēzē, kā arī kā sintoni jaunu bioloģiski aktīvu vielu meklējumos.
Nitrogrupas, kā arī dažādu karboksilsavienojumu reducēšana visplašāk pētīta pagājušā gadsimta otrajā pusē, tomēr arī pēdējos gados noris pētījumi šo grupu reducēšanas metožu uzlabošanai, kā arī jaunu, efektīvāku metožu meklējumi. Īpaši aktīvi pēdējos gados attīstās pētījumi par dažādu aromātisko nitrosavienojumu reducēšanu ar bioloģiskām metodēm, kam īpašas priekšrocības ir dēļ to augstās selektivitātes, kā arī tādēļ, ka šāda veida reducēšana atstāj mazāku iespaidu uz apkārtējās vides kvalitāti. Turpmākajās nodaļās apskatīsim dažādas nitro grupas un karboksilgrupas reducēšanas iespējas.
1.Nitrogrupas reducēšana
Aromātiskie amīni ir svarīgi sintoni krāsvielu, fotomateriālu, bioloģiski aktīvu savienojumu un lauksaimniecības ķimikāliju sintēzē [2,3,4,5,6,7], tāpēc ir izstrādāts plašs dažādu nitrogrupas reducēšanas metožu klāsts Vienkāršākais aromātiskā nitrosavienojuma reducēšanas produkts ir anilīns. …